Acţiunile Romcab s-au prăbuşit la Bursă după anunţarea insolvenţei. Nu mai cumpără nimeni

Autor: Roxana Rosu 13.02.2017

Acţiunile Romcab s-au prăbuşit luni la Bursa de Valori Bucureşti, pierzând în deschiderea şedinţei aproape 15% din valoare, la o zi după ce compania a anunţat că şi-a cerut insolvenţa.

Preţul unei acţiuni Romcab a coborât luni la 3,58 lei, cu 14,9% sub nivelul de la închiderea şedinţei bursiere de vineri. 

În acelaşi timp, indicele BET, referinţa bursei de la Bucureşti, s-a redus cu 0,18%.  Indicele BET-FI, compus din Fondul Proprietatea (FP) şi cele cinci SIF-uri, a coborât cu 0,09%, oar BET-TR cu 0,18%. De asemenea, acţiunea Electrica a pierdut 3,41% în această dimineaţă.

Producătorul de cabluri cu fibră optică Rom­cab Târgu-Mureş, listat pe Bursa de Valori Bu­cureşti cu simbolul MCAB, care intenţiona să vândă obli­gaţiuni de 200 mil. euro pe pieţele externe, şi-a cerut singură insolvenţa, potrivit dosarului depus vi­neri 10 februarie la Tribunalul Mureş. În dosar se arată că Romcab Târgu-Mureş, cu capitalizare bur­sieră de 40 mil. lei, invocă articolul 66 din Legea nu­mărul 85/2014, care face referire la stabilirea unui ad­ministrator judiciar pentru supravegherea acti­vi­tăţii. Încă nu a fost stabilită data la care să se judece ce­rerea companiei. În dosar Romcab are calitatea de de­bitor.

„În urma epuizării celorlalte alternative de surmontare a perioadei dificile în care ne aflăm, aşa cum le-am prezentat în comunicatul din 22 ianuarie 2017, vă informăm asupra intenţiei noastre de a iniţia procedura de reorganizare judiciară, ca soluţie identificată pentru redresarea financiară eficientă şi efectivă a Romcab“, se arată într-un document pu­blicat pe 10 februarie pe site-ul Romcab. Docu­mentul este semnat de directorul şi preşedintele com­paniei Zoltan Prosszer, care totodată este şi acţionarul majoritar prin compania Sadalbari cu 69%.

„În acest sens am depus în 10 februarie cererea de intrare în procedura insolvenţei, împreună cu intenţia fermă de a ne redresa activitatea printr-un plan de reorganizare, care urmează a se soluţiona de către Tribunalul Mureş.“

Cererea de intrare în insolvenţă vine în contextul în care compania a avut în opt săptămâni (decembrie 2016-9 februarie 2017) 270 de refuzuri de plată la Banca Transilvania şi la Banca Feroviara, acţiunile au scăzut cu 50% de la începutul anului, banca americană de investiţii Morgan Stanley şi-a lichidat deţinerea de 4,8% din companie, iar fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu a renunţat la funcţia de preşedinte al companiei.

Pe 10 februarie, când documentul de cerere insolvenţă a companiei a fost publicat în secţiunea falimente a Tribunalului Mureş, rulajul cu acţiuni MCAB a însumat 278.000 de lei, cel mai ridicat din ultimele 15 şedinţe de tranzacţionare. O acţiune era cotată la 4,2 lei, în scădere cu 10% faţă de şedinţa precedentă. De la începutul anului, acţiunile MCAB au scăzut cu 50%, cel mai mare declin al unei companii cotate pe segmentul principal al bursei de valori. Unul dintre factorii care a dus la scădere acţiunilor este intenţia companiei de a ieşi cu obligaţiuni de 1 mld. lei (200 mil. euro) pe pieţele externe în condiţiile în care gradul de îndatorare este de 80%.