O faptă de abuz în serviciu, dezincriminată la Curtea de Apel Alba Iulia

Autori: Dragos Suciu , Ramona Rosulescu 14.02.2017

Un angajat al Consiliului Judeţean Hunedoara a scăpat de executarea pedepsei de trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, după ce judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia i-au admis contestaţia la executarea pedepsei, decizia fiind definitivă.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că s-a dispus încetarea executării pedepsei.

”Curtea de Apel Alba Iulia a constatat, în 9 februarie, dezincriminată fapta de abuz în serviciu pentru care a fost condamnat contestatorul şi a dispus încetarea executării pedepsei de trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă”, a spus, luni, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean.

Cel care a scăpat de executarea pedepsei de trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu este secretarul Consiliului Judeţean Hunedoara, Dan Daniel.

Surse judiciare au declarat luni corespondentului MEDIAFAX că avocaţii secretarului Consiliului Judeţean Hunedoara, Dan Daniel, au depus o contestaţie la executarea pedepsei acestuia, motivată pe decizia Curţii Constituţionale din vara anului 2016, care a recomandat schimbări în ceea ce priveşte reglementarea infracţiunii de abuz în serviciu din Codul Penal.

Aceleaşi surse au declarat corespondentului MEDIAFAX avocaţii lui Dan Daniel au invocat, în susţinerea cererii, hotărârea Curţii Constituţionale, care spune că articolul 297 din noul Cod Penal, privind abuzul în serviciu, are elemente neclare şi neconstituţionale.

Anterior, Tribunalul Hunedoara a respins contestaţia avocaţilor secretarului Consiliului Judeţean Hunedoara, Dan Daniel.

Dan Daniel, fostul secretar al Consiliului Judeţean Hunedoara a declarat luni corespondentului MEDIAFAX că nu a încălcat o lege sau o Ordonanţă de Guvern, ci condamnarea sa a venit pe încălcarea unei Hotărâri de Guvern, care este un act administrativ şi acesta a fost motivul pentru care fapta sa a fost dezincriminată.

„Nu e dezincriminat cu totul abuzul în serviciu. Neîncălcând legea, eşti dezincriminat. În decizia Curţii Constituţionale se vorbea că nu este abuz în serviciu decât încălcarea legii sau a Ordonanţei de Guvern. Eu am avut condamnarea pe încălcarea unei Hotărâri de Guvern, a unui act administrativ care nu e nici lege, nici ordonanţă. Din prisma legii penale, eu acum nu mă mai regăsesc în infracţiunea de abuz în serviciu, pentru că prin decizia CCR s-a dezincriminat încălcarea îndatoririlor de serviciu care nu au legătură cu încălcarea legii. Instanţa a constatat că eu am încălcat o hotărâre de Guvern, un act administrativ şi nu o lege, şi a constatat că e dezincriminat abuzul din cauza deciziei CCR”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dan Daniel, fostul secretar al Consiliului Judeţean Hunedoara, care a obţinut dezincriminarea faptei de abuz în serviciu la Curtea de Apel Alba Iulia.

Dan Daniel a adăugat că, imediat după condamnare, a formulat plângere la CEDO, aceasta fiind admisă în principiu.

„Imediat după condamnare am formulat cauză la CEDO unde mi-a fost admisă în principiu, adică a intrat în faza de judecată. E un mare câştig să ajungi să te judeci la asemenea instanţă. Acum aştept să primesc hotărârea de acolo, după aceea voi face demersurile legate de reintegrare, de despăgubiri”, a mai spus Dan Daniel.

Fostul secretar al Consiliului Judeţean consideră că e foarte „dureros şi grav” că a fost condamnat penal, prevederea fiind neconstituţională.

„Condamnat pe o prevedere neconstituţională sună foarte grav şi foarte dureros. Întotdeauna am avut convingerea că nu este corect să fii condamnat în aşa fel încât ţi se încalcă nişte drepturi fundamentale şi condamnat pe o prevedere - cum zice decizia CCR - de nivel sovietic, care încalcă Constituţia. Aici e o chestie chiar specială. Există neconstituţionalitate şi în legi civile, comerciale, unde nu te afectează atât de dur în viaţa privată, dar când e neconstituţională o prevedere penală şi tocmai în baza ăleia să fii condamnat e ceva foarte dureros şi grav pentru tine, mai ales că înţelegi lucrurile acestea”, a mai declarat Dan Daniel.

Potrivit minutei hotărârii Curţii de Apel Alba Iulia, „s-a admis contestaţia formulată de condamnatul Dan Daniel împotriva încheierii penale (...) pronunţată de Tribunalul Hunedoara (...), pe care o desfiinţează în totalitate şi, procedând la soluţionarea cauzei (...), constată dezincriminată fapta prevăzută de art. 297 alin.1 C.pen. (...) pentru care a fost condamnat contestatorul”.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus încetarea executării pedepsei de 3 ani închisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitării pe doi ani a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, decizia fiind definitivă.