Vot istoric în Parlamentul European: Acordul CETA a fost semnat. Românii vor merge în Canada fără vize. Întrebarea este acum câţi români vor pleca din ţară

Autor: Ştefan Stan 15.02.2017

Parlamentul European a aprobat miercuri Acordul Economic şi Comercial Complet (CETA) Uniunea Europeană - Canada, cu 408 de voturi pentru, 33 de abţineri şi 254 de voturi împotrivă, scrie presa internaţională.

Deşi PE a votat în favoarea CETA, acordul va intra în vigoare doar provizoriu, cel mai probabil în martie sau aprilie, prin eliminarea tarifelor impuse produselor de import. Acordul are nevoie de aprobarea parlamentelor din cele 28 de state membre ale UE şi din regiunile autonome ale Belgiei.

Înţelegerile dintre UE şi Canada au fost finalizate în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, dar acordul a fost semnat abia în octombrie 2016, în urma opoziţiei manifestate de regiunea Valonia din Belgia.

Olanda ar putea bloca aprobarea tratatului comercial în cazul în care cere convocarea unui referendum consultativ la nivel naţional, notează The Associated Press.

Poliţia a anunţat că aproximativ 700 de persoane au participat la un protest faţă de CETA organizat în apropierea clădirii Parlamentului European de la Starsbourg. Aceştia sunt de părere că tratatul va eroda standardele de mediu, în domeniul muncii şi proiecţiei consumatorilor.

"Multinaţionalele vor putea să atace guvernele în cadrul unui sistem de justiţie privatizată", a declarat europarlamentar Marine Le Pen, care şi-a anunţat opoziţia faţă de CETA.

Europarlamentarii de extremă stângă şi cei de extremă dreaptă, verzi, cât şi unii socialişti au votat împotriva acordului comercial.

CETA şi TPP au atras numeroase critici din partea sindicatelor şi a grupurilor protestatare care susţin că aceste acorduri vor da mai multă putere multinaţionalelor.


 

Parlamentul European ar putea aproba astăzi CETA, acordul comercial dintre UE şi Canada, care elimină mai multe taxe şi bariere de comerţ. Pe lângă aportul comercial, pentru cetăţenii români acordul înseamnă inclusiv că vor putea circula în Canada fără vize, potrivit EUObservator. 

Votul Parlamentului European pe tema Acordului comercial UE-Canada (CETA) reprezintă şi o reacţie la politicile "protecţioniste" ale Administraţiei Donald Trump, afirmă Manfred Weber, preşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

"În loc de protecţionism, noi vrem parteneriat. În loc de teamă şi de lipsă de încredere unii în ceilalţi, vrem deschidere şi chiar legături mai puternice cu unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi pe care îi avem în lume. În loc să lăsăm globalizarea să se întâmple fără noi, vrem să o configurăm cu standardele şi normele noastre de nivel înalt. CETA reprezintă un acord comercial corect şi un model pentru cooperare viitoare bazată pe valori şi pe standarde. Cei care se opun sunt şi împotriva prosperităţii noastre", a subliniat Manfred Weber.

Acordul economic şi comercial cuprinzător (în engleza "Comprehensive Economic and Trade Agreement" (CETA) ) este un acord de liber schimb între Canada şi Uniunea Europeană. Dacă va fi adoptat, acordul va elimina 98% din tarifele comerciale între Canada şi UE. Conform unui studiu al comisiei de impact şi durabilitate (SIA), economia Uniunii Europene ar creste cu 0.02–0.03% pe termen lung datorita acordului CETA, în timp ce economia Canadei ar creste cu 0.18–0.36%. Criticii care se opun tratatului susţin că acesta va slăbi drepturile consumatorilor, din perspectiva siguranţei alimentare, şi că tarifele sunt deja neglijabile. Negocierile s-au încheiat în luna August 2014, urmând ca acordul să fie aprobat de către Consiliul Uniunii EuropeneParlamentul European şi toate statele membre ale UE