România şi-a crescut producţia medie la hectar la majoritatea culturilor în ultimii cinci ani, dar ca productivitate rămâne în urma Bulgariei, Ungariei şi Poloniei

Autor: Roana Rotaru 16.02.2017
În ultimii cinci ani, producţia medie la hectare a crescut la principalele culturi din sectorul vegetal, respectiv la grâu, porumb, orz, floarea-soarelui şi rapiţă, potrivit datelor Eurostat.

Cu toate acestea, România a rămas în urma principalilor competitori, precum Bulgaria, Ungaria sau Polonia, care în 2016 ne-au batut pe line la productivitate la majoritatea culturilor de cereale şi olea­ginoase.

În campania agricolă de anul trecut, România a înregistrat o producţie medie la hectar de 4 tone la cultura de grâu, un record naţional, de 3,7 tone pe hectar la porumb, 1,8 tone pe hectare la floarea-sorelui şi 2,7 tone pe hectar la rapiţă, potrivt datelor Eurostat.

„În câmpia Bărăganului, în judeţele Ialomiţa, Călăraşi producţia medie la grâu sare de 6 tone pe hectar, la floarea-sorelui de 2 tone la hectar, iar la rapiţă de 3,5 tone la hectar. Diferenţele faţă de producţiile medii înregistrate la nivel naţional  apar din cauză că sunt zone unde chiar nu se foloseşte tehnologie, unde terenurile sunt fărâmiţate, iar fermierii nu folosesc seminţe certificate, pesticide sau îngrăşăminte“, a declarat pentru ZF Alexandru Gheorghe, proprietarul exploataţiei agricole Somalex, care cultivă cereale pe o suprafaţă de 3.300 de hectare în Ialomiţa şi Călăraşi.

Potrivit specialiştilor din agrobusines, agricultura României este scindată, fiind alcătuită pe o parte din marile exploataţii agricole care parctică agricultură de perfor­maţă, iar pe de altă parte din micii fermieri care nu investesc sume mari pe hectar şi care implicit au şi producţii mai  slabe.