NATO constituie o unitate specială la Marea Neagră şi îşi sporeşte prezenţa navală în zonă. Vladimir Putin: NATO încearcă să atragă Rusia într-o confruntare militară

Autor: Iulian Anghel 17.02.2017

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre că Alianţa Nord-Atlantică îşi va spori prezenţa în regiunea Mării Negre, situaţie calificată de Rusia drept o provocare serioasă.

„Am discutat despre prezenţa noastră în regiunea Mării Negre. Pentru a completa poziţia noastră regională puternică în plan aerian şi terestru în jurul brigăzii cadru multinaţionale din România. Opt aliaţi s-au angajat să contribuie cu personal la brigadă. Iar cinci aliaţi s-au angajat să trimită forţe terestre şi aeriene pentru pregătire şi poliţie aeriană. Am căzut de acord să introducem două măsuri maritime suplimentare: o prezenţă navală a NATO sporită la Marea Neagră pentru exerciţii, îmbună­tăţirea pregătirii şi o mai bună conştientizare situaţională, şi o funcţie de coordonare maritimă pentru Forţele Navale de Reacţie atunci când operează împreună cu alte forţe aliate în regiunea Mării Negre“, a anunţat Stoltenberg.

„Alianţa Nord-Atlantică şi-a asumat misiunea oficială de a limita activităţile Rusiei. În acest scop, NATO a continuat să se extindă, iar acum pare să fi găsit un nou motiv serios pentru a justifica extinderea, astfel că s-a accelerat procesul mobilizării forţelor convenţionale şi strategice dincolo de frontierele statelor membre. Alianţa Nord-Atlantică ne provoacă în mod constant, cu scopul de a ne atrage într-o confruntare. Există încercări de ingerinţe în afacerile noastre interne în scopul destabilizării situaţiei sociale şi politice din Rusia“, a reacţionat preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin. Ministrul român al apărării Gabriel Leş a precizat: „Am decis acum creşterea prezenţei maritime aliate şi o funcţie de coordonare a activităţilor maritime ale NATO în Marea Neagră. Prezenţa vaselor aliate la exerciţii în Marea Neagră este o activitate normală, care contribuie la creşterea interoperabilităţii între forţele navale ale României şi cele ale aliaţilor. După anexarea ilegală a Crimeei, aceste activităţi au devenit mai frecvente, ca manifestare a solidarităţii alianţei şi ca măsură de întărire a colaborării noastre".

La reuniunea miniştilor din ţările NATO s-a mai stabilit că România îşi va consolida cooperarea militară cu Germania şi Cehia, conform unui acord semnat miercuri.

„În acest cadru, Brigada a 4-a de Reacţie Rapidă a Cehiei şi Brigada Mecanizată 81 a României vor colabora strâns cu Divizia a 10-a de Blindate şi cu Divizia de Reacţie Rapidă din Germania“, precizează Alianţa Nord-Atlantică.

Înaintea reuniunii, Jens Stoltenberg a cerut statelor membre ale Alianţei să supli­menteze bugetele alocate apărării, în contextul tensiunilor internaţionale, un punct de vedere subliniat şi de secretarul american al apărării Jim Mattis, aflat la reuniunea NATO. Mattis a spus că America îşi va respecta angajamentele în cadrul Alianţei, dar ţările membre trebuie să înţeleagă că nu pot lăsa povara apărării comune doar pe umerii americanilor.

România a acordat anul acesta, pentru prima dată de la aderarea la NATO, 2% din PIB pentru apărare, aşa cum prevăd angajamentele sale în cadrul Alianţei.