Ce impact ar putea în România avea fuziunea dintre giganţii Kraft-Heinz şi Unilever

Autor: Cristina Roşca 20.02.2017
Grupul anglo-olandez Unilever a respins o ofertă de preluare în valoare de 143 mld. dolari (135 mld. euro) venită din partea Kraft-Heinz, un conglomerat din domeniul industriei alimentare care îi are în spate pe miliardarul Warren Buffett şi fondul brazilian de investiţii 3G, scrie cotidianul britanic Financial Times.

"Unilever a respins propunerea pentru că nu vede niciun avantaj, fie el financiar sau strategic, pentru acţionarii Univeler. Unilever nu vede niciun motiv ca să continue discuţiile", au anunţat oficialii grupului anglo-olandez, care au adăugat că oferta sub evaluează compania, potrivit aceleiaşi surse. Unilever este listat pe bursele de la Londra şi Amsterdam.

De partea cealaltă a baricadei, oficialii Kratf-Heinz au anunţat că "deşi Unilever a respins oferta, suntem interesaţi să discutăm pentru a ajunge la un acord. (...)"  Ei mai spuneau că o uniune între cei doi giganţi ar crea cel mai mare conglomerat din industria bunurilor de larg consum. Unilever, care are în portofoliu branduri de alimente precum îngheţata Ben & Jerry, dar şi de produse nealimentare precum Dove, are venituri de peste 50 mld. euro anual. Kraft - Heinz are afaceri de circa 25 de miliarde de euro anul trecut.