Bill Gates vrea o taxă pe venit pentru roboţi

Autor: Catalina Apostoiu 27.02.2017

Roboţii au cel puţin un avantaj incorect în faţa angajaţilor umani: nu plătesc impozite pe venit. Bill Gates, cofondator al Microsoft şi cel mai bogat om al lumii, crede că acest lucru ar trebui să se schimbe, iar banii astfel obţinuţi să fie folosiţi pentru pregătirea profesională a oamenilor, scrie Financial Times. Ideea a fost până acum asociată mai mult cu socialiştii europeni decât cu liderii industriei de tehnologie.

Gates apare astfel în neobişnuita poziţie de a susţine în mod direct impunerea de taxe pentru încetinirea adoptării tehnologiilor noi. Ideea de a recurge la taxe pentru a-i susţine pe cei rămaşi fără un loc de muncă din cauza procesului de automatizare prinde în lumea tech, însă Gates a mers mai departe, vorbind despre o taxă directă pe roboţi pe măsura celor plătite de angajaţii umani.

Fondatorul Microsoft sugerează că banii obţinuţi din taxă ar putea fi folosiţi pentru pregătirea celor care sunt înlocuiţi cu roboţi, „comunităţile care resimt cel mai mare impact de pe urma automatizării fiind primele care primesc sprijin“.