Barometrul Industrial: Activitatea din industrie a continuat să scadă în ianuarie

Autor: Cristina Bellu 21.02.2017

Activitatea din industrie a scăzut în ianuarie cu 15 puncte sub pragul de 50 de puncte, care desparte expansiunea de contracţie, ajungând la 35 de puncte faţă de 55 în noiembrie şi 42 în decembrie 2016.  

Potrivit datelor Barometrului Industrial – un sondaj efectuat în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP şi Facultatea de management din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), activitatea din industrie se află de două luni sub 50 de puncte, în plină zonă de contracţie.

În acelaşi timp s-a înregistrat o scădere şi în cazul indicatorului pentu stocuri, de la 43 de puncte în decembrie 2016, la 39 de puncte în ianuarie, acest lucru indicând faptul că vânzările de stocuri au fost mai mari decât rata de reumplere a acestora.

“Concomitent, din noiembrie până în ianuarie, indicatorul costurilor de producţie a crescut de la 58 la 65 de puncte, probabil datorită cheltuielilor cu energia. Acum indicatorul se află la nivelul cel mai ridicat din ultimele 27 de luni, iar procentul firmelor care raportează creşterea costului este de peste 5 ori mai mare decât procentul celor care semnalează scăderi. De obicei, creşterea costurilor timp de 3 luni consecutiv reprezintă un semnal timpuriu de inflaţie şi de transferare a costurilor asupra distribuţiei şi a cumpărătorilor. ”, arată analiza Barometrului Industrial.

Cauza principală a declinului activităţii este scăderea continuă a cererii în ultimele 5 luni. Indicatorul pentru comenzi noi coborând de la 60 de puncte în septembrie 2016, la 35 în ianuarie. De două luni, cererea a scăzut sub pragul de 50 de puncte care desparte creşterea de contracţie.

“Totuşi, se observă o uşoară înviorare în segmentul exportatorilor. Indicatorul pentru comenzi la export a crescut de la 48 în decembrie 2016 la 53 în ianuarie. Importurile de materii prime şi materiale s-au mişcat şi ele puţin în sus, de la 50 la 51, pe fondul necesităţilor de producţie ale firmelor exportatoare.”, arată datele sondajului.

Indicatorul pentru comenzi neexecutate a crescut de la 41 de puncte în decembrie 2016, la 53 de puncte în ianuarie, creştere susţinută probabil şi de către exportatori.

În acelaşi timp, procentul indicatorilor cu valori negative în totalul indicatorilor măsuraţi de Barometru a scăzut de la 90% în decembrie 2016, la 65% în ianuarie.

Specialiştii avertizează că în pofida semnelor pozitive, un declin prelungit al activităţii, de două-trei luni, nu poate rămâne fără urmări.

Ca efect direct, indicatorul pentru numărul de angajaţi a scăzut de la 51 în noiembrie, la 45 în decembrie şi la 43 în ianuarie. Firmele renunţă la o parte din salariaţi, deşi ritmul de disponibilizare a fost mai mic în ianuarie decât în decembrie. Scăderea ritmului de disponibilizare în condiţii de reducere a cererii semnalează că managerii ori se aşteaptă la repornirea activităţii, ori au posibilităţi mici să ajusteze forţa de muncă la circumstanţele economice.

Un alt efect al declinului ar putea fi resimţit la nivelul economiei. Este destul de probabil că reducerea activităţii ar putea afecta creşterea economică în 2017, dacă nu intervine o recuperare majoră în perioada următoare.

Cu toate acestea, managerii rămân încrezători, indicatorul de optimism calculat ca medie a speranţelor cumulate privind comenzile, producţia şi preţurile peste 6 luni, a crescut de la 64 de puncte în decembrie 2016, la 67 de puncte în ianuarie.