Anca Danilescu, ZRP, despre piaţa de fuziuni şi achiziţii: În 2017 aş paria pe auto, FMCG şi financiar-bancar

Autor: Cristina Roşca 22.02.2017

Casa de avocatură ZRP a fost implicată în tranzacţia de anul trecut prin care grupul Saint-Gobain a preluat fabrica Pietta Glass Working din judeţul Prahova. Casa de avocatură a lucrat de partea cumpărătorului.



Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut un an foarte bun în 2016, deşi în primul semestru a mers cu motoarele turate mai încet. A recuperat însă în a doua parte când s-au încheiat trei tranzacţii de peste 500 de milioane de euro, foarte mari pentru piaţa din România. Astfel, anul per ansamblu a fost unul bun, explică Anca Danilescu, senior partner în cadrul casei de avocatură Zamfirescu, Racoţi & Partners.

Piaţa totală a avut o valoare de până în 4 mld. euro, cu un total de 85 de mutări, potrivit datelor Deloitte. Anul trecut piaţa a fost puternic influenţată de tranzacţiile mari, în 2016 fiind încheiate trei megatranzacţii, respectiv mutări de peste 500 mil. euro. Cea mai importantă a fost vânzarea Ursus Breweries către japonezii de la Asahi, într-o tranzacţie regională. Următoarele două au fost vânzarea pachetului majoritar al KMG Internaţional către o companie din China şi achiziţia Profi de către fondul de investiţii Mid Europa Partners.

Cele trei au avut o valoare cumulată de aproape 2 mld. euro, adică 50-60% din totalul pieţei, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Deloitte.