Industria a început anul cu un declin care ar putea afecta creşterea economică.

Autor: Iulian Anghel 22.02.2017

Un declin de două-trei luni ar putea fi resimţit la nivelul economiei, întrucât industria face aproape un sfert din PIB.



Potrivit Barometrului Industrial – un sondaj efectuat lunar de IRSOP şi SNSPA în rândul managerilor din industrie -, în ianuarie activitatea din industrie a continuat să scadă. De două luni, ea este în plină „zonă de contracţie“, iar dacă lucrurile nu se redresează, întreaga economie va avea de suferit, industria având un aport la formarea PIB de 23-25%.

„Este destul de probabil că reducerea activi­tăţii ar putea afecta creşterea economică în 2017, dacă nu intervine o recuperare majoră în perioada următoare“, arată autorii Barometrului. Industria a crescut în 2016 cu 1,7%, cu mult sub ceea ce anticipa Comisia Naţio­nală de Prognoză (CNP), care în primă­vara anului trecut prognoza un avans al ramurii de 4%, prognoză redusă apoi la 2,4%.

Pentru 2016, CNP vede un avans al industriei de 6% şi, de asemenea, mizează pe o creştere a investiţiilor cu 7,2%, toate acestea urmând să concureze la creşterea economică de 5,2% prevăzută de guvern, o creştere de care majoritatea economiştilor se îndoiesc. Potrivit Barometrului Industrial pe ianuarie, publicat ieri, în prima lună din 2017 activitatea din industrie a continuat să scadă: „Indicatorul pentru volumul producţiei a coborât la 35 de puncte faţă de 55 în noiembrie şi 42 în decem­brie 2016. De două luni, activitatea se află sub 50 de puncte, în plină zonă de contracţie.“

Acest „indicator pentru volumul producţiei“ sau „indexul de difuzare“ folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor participante la sondaj, reprezintă jumatate din procentul celor care spun că situaţia în compania lor este neschimbată, plus cei care raportează o creştere. Dacă indexul de difuzare este peste nivelul de 50 de puncte, suntem în zona de expansiune a industriei, iar dacă ne situăm sub acest nivel, am intrat în zona de contracţie. Sunt deja două luni de zile (decembrie şi ianuarie) de când indicatorul volumului total al producţiei este sub nivelul de 50 de puncte, adică „în zona de contracţie“.

„Cauza principală a declinului activităţii este scăderea continuă a cererii în ultimele 5 luni. Indicatorul pentru comenzi noi a coborât de la 60 de puncte în septembrie, la 35 în ianuarie. De două luni, cererea a scăzut sub pragul de 50 de puncte care desparte creşterea de contracţie. Totuşi, se observă o uşoară înviorare în segmentul exportatorilor. Indicatorul pentru comenzi la export a crescut de la 48 în decembrie la 53 în ianuarie. Importurile de materii prime şi materiale s-au mişcat şi ele puţin în sus, de la 50 la 51, pe fondul necesităţilor de producţie ale firmelor exportatoare.“

Autorii Barometrului temperează însă optimismul, arâtâd că, în ciuda acestor semnale pozitive, un declin prelungit al activităţii, de două-trei luni, nu

poate rămâne fără urmări. Potrivit sursei citate, ca efect direct, indicatorul pentru numărul de angajaţi a scăzut de la 51 în noiembrie, la 45 în decembrie şi la 43 în ianuarie, ceea ce înseamnă că firmele renunţă la o parte din salariaţi, deşi ritmul de disponibilizare a fost mai mic în ianuarie decât în decembrie: „Scăderea ritmului de disponibilizare în condiţii de reducere a cererii semnalează că managerii ori se aşteaptă la repornirea activităţii, ori au posibilităţi mici să ajusteze forţa de muncă la circumstanţele economice.“

Mai mult, un declin prelungit ar putea afecta creşterea economică în 2017. Totuşi, managerii din industrie rămân oprimişti, după cum arată sursa citată. „Indicatorul de optimism, calculat ca medie a speranţelor cumulate privind comenzile, producţia şi preţurile peste 6 luni a mai crescut puţin, de la 64 în decembrie la 67 în ianuarie. Aşteptările contează în economie. Încrederea poate să fie ea însăşi un factor de propulsare a redresării.“

Barometrul Industrial este un sondaj realizat lunar de IRSOP şi Facultatea de Management a SNSPA, pe un esantion de 300 de companii industriale din rândul principalelor 15.200 de companii industriale din România, cu peste 9 angajaţi, care generează 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.