Harta salariilor în România. Un angajat moldovean câştigă cu 41% mai puţin ca un bucureştean. Cât se câştigă în vestul ţării?

Autor: Adelina Mihai 25.02.2017

În 1993, salariul mediu în regiunea Bucureşti- Ilfov era de 82 de dolari net pe lună, cu 12% peste nivelul salarial mediu din cea mai săracă regiune –Nord-Est- unde angajaţii câştigau, în medie, câte 73 de dolari net pe lună. În 2015, un bucureştean a câştigat un salariu mediu de 652 de dolari pe lună, cu 41% peste nivelul celor din nord-estul ţării, care au câştigat, în medie, câte 385 de dolari pe lună. Care sunt factorii care au condus la adâncirea acestor decalaje din ultimele două decenii?

„Principalele cauze care influenţează creşterea continuă a inegalităţii salariilor şi PIB-urilor regionale sunt reprezentate de marea diferenţă infrastructurală între regiunea Bucureşti-Ilfov şi celelalte 7 regiuni. Inegalitatea a crescut datorită concentrării activităţilor companiilor multinaţionale în funcţie de infrastructură“, a explicat  prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Modelare Macroeconomică al Academiei Române şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

El a mai spus că această creştere a  inegalităţii dintre regiuni a fost determinată şi de gradul de urbanizare al regiunilor, de indicatorul densitatea IMM-urilor la 1.000 de locuitori şi de gradul de instruire al populaţiei.

La nivelul întregii economii, salariul mediu a crescut, în dolari, de 5,8 ori în intervalul 1993 – 2015. Salariul mediu a continuat să crească şi anul trecut, ajungând la 514 dolari pe lună (2.088 de lei net), în creştere cu 12% faţă de anul 2015.