Starea sistemului bancar românesc: 27 de bănci profitabile şi 10 pe pierdere în 2016

Autor: Claudia Medrega 27.02.2017
Aproape trei sferturi din numărul total al instituţiilor de credit prezente în Romania au fost pe profit în 2016, situaţia îmbunătăţindu-se faţă de 2015, potrivit datelor transmise de Banca Naţională.

Un număr de 27 de bănci au raportat profituri pentru anul trecut, totalul caştigurilor ajungand la 4,7 mld. lei, în timp ce 10 instituţii de credit au fost pe pierdere, în sumă cumulată de 450,4 mil. lei.

În 2015, 22 de instituţii de credit au reuşit să facă profit, în timp ce 14 au avut pierderi, conform băncii centrale.

Trei dintre cele mai mari bănci de pe piaţa locală care au raportat pană în prezent rezultatele financiare aferente anului trecut - Banca Transilvania, BRD-SocGen şi UniCredit - au obţinut împreună profituri de circa 2,3 mld. lei, reprezentand mai mult de jumătate din caştigul raportat pentru întregul sistem bancar romanesc.

Sistemul bancar a reuşit să obţină în 2016 un profit net de 4,3 miliarde de lei (aproape 1 mld. euro), al doilea cel mai mare caştig anual după izbucnirea crizei economice.

Caştigurile raportate de bănci au fost susţinute atat de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioa­nelor, cat şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creştere.

Marja mare dintre dobanzile la credite şi depozite şi creşterea veniturilor din comisioane au susţinut rezultatele raportate de bănci. Iar în 2016 o contribuţie excepţională la profiturile băncilor a venit şi din vanzarea acţiunilor deţinute la Visa Europa.