Tim Höttges, CEO al Deutsche Telekom: Vom construi reţele 5G în toate ţările europene în care avem operaţiuni. Nu avem în plan să vindem nicio subsidiară

Autor: Adrian Seceleanu 27.02.2017

Grupul german Deutsche Telekom, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa globală de telecomunicaţii - prezent şi în România, are în plan să construiască reţele de comunicaţii bazate pe tehnologia 5G în toate ţările europene în care are operaţiuni, a declarat Timotheus Höttges, CEO al grupului, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Mobile World Congress în Barcelona.

“Ţinta noastră este să atingem o acoperire 100% cu 5G peste tot unde Deutsche Telekom are operaţiuni”, a spus Höttges.
Întrebat de ZF dacă grupul este gata să lanseze reţele 5G indiferent de cât de mic este nivelul profitului, adică inclusiv pe pieţele din sud estul Europei precum România sau Grecia, şeful DT a răspuns afirmativ.

“În ceea ce priveşte lansarea tehnologiei 5G în toate ţările în care Deutsche Telekom este prezent, într-adevăr, procesul este mai dificil pe pieţele în care nivelul veniturilor, al venitului mediu lunar per utilizator este mic.

Pe de altă parte vedem că există un potenţial semnificativ de a genera noi venituri din noile scenarii de utilizare care sunt posibile odată cu tehnologia 5G.

Scenariile de utilizare ale reţelelor 5G sunt nenumărate astfel încât noi credem că în timp vom avea noi surse adiţionale de venituri care ne vor permite să monetizăm şi să ne susţinem investiţiile. Vrem deci să implementăm 5G în toate ţările în care Deutsche Telekom are operaţiuni? Răspunsul simplu este da.

Modelul de business nu este clar şi există zone în care vom cere subvenţii politice pentru a susţine investiţiile în 5G pentru că există de exemplu zone rurale unde ar foarte dificil să construim toată această infrastructură. Avem nevoie de fibră optică pentru reţeaua de backbone pentru a instala antenele mobile şi este foarte dificil să facem acest lucru în toate zonele rurale. Vor exista şi diferite modele de subvenţii care vor fi necesare în industria noastră. Vrem să fim lideri în tehnologia 5G.”

Întrebat, pe de altă parte, de ZF, dacă grupul are în desfăşurare o evaluare a operaţiunilor pe care le are în Europa de Sud Est al cărei rezultat ar putea fi un exit de pe unele pieţe, Höttges a răspuns negativ, menţionând că grupul îşi evaluează permanent toate businessurile.

“Analizăm în mod constant portofoliul nostru şi ne întrebăm mereu dacă noi suntem proprietarul potrivit şi dacă este bine să îmbunătăţim operaţiunile pe cont propriu sau dacă nu avem nevoie de un partener pentru acest lucru. Este un proces pe care îl derulăm în mod constant şi care este necesar pentru a avea o dezvoltare potrivită a portofoliului nostru. Nu există niciun plan în acest moment să vindem vreun business care se află în portofoliul nostru iar acest lucru este valabil şi pentru entităţile pe care le deţinem în Europa.”

Grupul Telekom România, al cărei acţionar majoritar este Deutsche Telekom, este cel mai mare furnizor de servicii fixe şi mobile de pe piaţa locală, şi are venituri anuale de aproximativ un miliard de euro. Grupul îşi va publica joi rezultatele financiare pe anul 2016.