Fondul Suveran al Norvegiei a avut randament de 7% anul trecut datorită victoriei lui Trump

Autor: Ştefan Stan 01.03.2017
Fondul Suveran al Norvegiei, cel mai mare fond de investiţii din lume, a câş­tigat 447 de miliarde de coroane (53 de mi­liarde de dolari) anul trecut, după ce ac­ţiunile sale au crescut în urma alegerii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, iar investitorii s-au avân­tat şi mai adânc în pie­ţele emergente şi de fron­tieră, scrie Bloomberg.
 
Fondul cu active de 900 de miliarde de dolari a avut un randament de 6,9% în 2016, după ce a crescut cu numai 2,7% anul precedent. Acţiunile au câştigat 8,7%, bondurile au crescut cu 4,3%, iar investiţiile din real-estate au urcat cu 0,8%.
 
„Fondul a avut un randament de 6,9% după un an plin de evenimente po­li­tice şi de incertitudine“, a spus direc­to­rul general al fondului Yngve Slyngstad. „Toate clasele de active ale fon­dului au generat randamente pozi­tive, dar rezul­ta­tele acestea sunt da­to­rate eveni­mentelor din a doua jumă­tate a anului“, a adăugat el.
 
Fondul a crescut pen­tru al cincilea an conse­cutiv, după o creştere pu­ternică a ac­ţiunilor în T4, care a ba­lansat o scădere a obliga­ţiu­nilor. Pieţele de ca­pital au crescut după alegerea sur­priză a lui Donald Trump ca pre­şedinte al SUA, cea mai mare eco­no­mie la nivel mon­dial, şi pe fondul opti­mismului legat de regle­men­tare şi reduceri de taxe pentru cor­poraţii.
 
Acţiunile au avut o evoluţie pozitivă la nivel mondial, investitorii anticipănd că Donald Trump va reduce impozitele şi va simplifica reglementările, măsuri favorabile creşterii profiturilor companiilor.