BCR a făcut profit de peste 1 mld. lei, 18,5% din câştigul Erste. Andreas Treichl, şeful Erste: BCR are potenţial mare de creştere pe creditare

Autori: Cristian Hostiuc , Sorin Pâslaru 01.03.2017

BCR a obţinut un profit net de peste 1 mld. lei (233 mil. euro), reprezentând aproape o cincime din câştigul grupului Erste, de 1,26 mld. euro.



BCR are potenţial mare de creş­te­re pe creditare dacă se iau în con­siderare parametrii similari din Austria sau Cehia, susţine Andreas Treichl, CEO-ul Erste, grupul austriac care controlează cea mai mare bancă din România.

„În Austria avem împrumuturi date de apro­xi­matv 40 mld. euro, în condiţiile în care popu­laţia este de 8 milioane de lo­cuitori. În Ce­hia avem împru­mu­turi de 21 mld. euro, la o popu­laţie de 10 milioane de lo­cuitori. În Ro­mâ­nia, avem îm­pru­muturi date de 7 mld. euro, la o populaţie de 20 de milioa­ne de locuitori. În ce ţară ai vrea să fii? Ce ţară are poten­ţialul de creş­tere cel mai mare?“, a menţionat ban­che­rul austriac la conferinţa de presă după pu­blicarea rezultatelor financiare pe 2016.

Treichl este bucuros că Erste a reuşit să acorde credite în plus în 2016 de aproape 5 mld. euro, o per­for­manţă de care nu se bucură prea multe bănci. În 2016, BCR a avut o creştere de 8,8 mld. lei (1,9 mld. euro) pe creditare.

Problema tuturor băn­cilor din Europa este că nu reuşesc să dea mai mul­te credite, având în vedere că firmele sunt re­ticente în a face noi in­vestiţii, iar persoanele fizice preferă mai mult să facă depozite la bancă decât să se împrumute, având în minte ce s-a întâmplat în criză.

Andreas Treichl spune că nu este îngrijorat de discuţiile din România legate de na­ţionalism sau de multinaţionale. „Suntem obiş­nuiţi cu acest lucru, cu provocările din me­diul politic. Vreau să spun că BCR este o ban­că românească, principalul finanţator al eco­nomiei României. 99% dintre clienţii băncii sunt români, atât persoane fizice, cât şi firme. Nu cred că politicienii români se pot juca cu acest lucru“.

CEO-ul Erste spune că nu mai este interesat să cumpere vreo bancă în România. „Active da, bănci nu“, a menţionat bancherul austriac la Viena.

BCR a recuperat puţin în 2016 din cota de piaţă pierdută în criză, urcând la 17%, faţă de 15% în 2015.