Podiumul bancar anul trecut: Cei trei mari jucători din piaţa bancară în 2016. BCR, Banca Transilvania şi BRD controlează circa 40% din activele bancare şi din creditare

Autor: Claudia Medrega 04.03.2017

BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen - primele trei bănci locale în funcţie de active - concentrau anul trecut 42,5% din activele sistemului bancar, aproape 40% din credite, peste 48% din depozite şi aproximativ 70% din profitul întregului sector bancar.

BCR a rămas liderul pieţei bancare anul trecut, reuşind să câştige teren şi să ajungă la o cotă de piaţă de circa 16,5%.

Podiumul bancar local a înregistrat în 2016 o schimbare is­to­rică, Banca Tran­sil­va­nia depăşind BRD-SocGen în to­pul celor mai mari bănci de pe piaţa lo­cală du­pă active şi urcând pe locul doi, o po­ziţie care a fost ocupată tradiţional până în 2015 de instituţia de credit cu capital francez. La nivel agregat, sistemul bancar avea anul trecut active totale nete de aproape 394 mld. lei.

BRD-SocGen şi Banca Transilva­nia au reuşit să crească creditarea anul trecut, în timp ce soldul împrumu­turilor acordate de BCR a fost în uşoară scădere faţă de 2015. În schimb, pe partea de depozite toate cele trei bănci au reuşit să câştige teren.

Banca Transil­va­nia a raportat cel mai mare profit pen­tru 2016, de 1,2 mi­liarde de lei, în timp ce grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut un profit net de 1,04 mld. lei, iar BRD a obţinut un profit net de 728,3 mil. lei, cel mai bun rezultat anual de după 2009.