Răsturnare de situaţie în Marea Britanie: Camera Lorzilor respinge planul Brexit prezentat de Guvern, cerând protejarea cetăţenilor UE

Autor: Mihai Draghici 01.03.2017

Camera Lorzilor a respins, miercuri seară, planul privind ieşirea din Uniunea Europeană în forma prezentată de Guvernul Theresa May, introducând un amendament în sensul protejării cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie, astfel că proiectul va reveni în Camera Comunelor.

În favoarea amendamentului au votat 358 de membri ai Camerei Lorzilor, în timp ce 256 s-au pronunţat împotrivă, în ceea ce este prima înfrângere suferită de Guvernul Theresa May.

Guvernul Theresa May speră să declanşeze procedura de ieşire din UE în luna martie. Planul prezentat în acest sens, care nu includea o clauză de protejare a imigranţilor din ţări europene aflaţi în Marea Britanie, a fost aprobat recent de Camera Comunelor, unde Guvernul este susţinut de o majoritate. Acum, planul va fi retrimis în Camera Comunelor.

Harriet Harman, un membru laburist al Camerei Comunelor, a salutat poziţia Camerei Lorzilor. "Salut decizia Camerei Lorzilor de protejare a cetăţenilor UE. (...) Îndemn premierul să nu încerce să elimine acest amendament pentru a nu prelungi situaţia incertă deranjantă pentru cei trei milioane de cetăţeni UE care aduc o contribuţie atât de importantă în ţara noastră", a subliniat deputatul Partidului Laburist (de opoziţie).

Camera Comunelor a aprobat, pe 8 februarie, planul detaliat al Guvernului Theresa May de a declanşa, probabil în martie, procedura de scoatere a ţării din Uniunea Europeană şi mandatul de negociere a condiţiilor Brexit. Un amendament care prevedea obligativitatea acordării dreptului de rezidenţă permanentă, după Brexit, tuturor cetăţenilor UE care se află în Marea Britanie fusese respins de Camera Comunelor.

Acum, planul modificat va fi dezbătut în Camera Comunelor pe 13-14 martie, unde se va stabili dacă amendamentele vor fi menţinute.