Istoria Ducati, cel mai recunoscut brand de motociclete. A început cu doi muncitor şi un secretar şi a ajuns să vândă 55.000 de automobile pe an

Autor: Georgiana Călin 04.03.2017

Compania Ducati, controlată în prezent de Audi, prin filiala italiană Lamborghini, este cunoscută pentru performanţele ridicate ale motocicletelor sale, caracterizate prin marea capacitate a motoarelor în 4 timpi şi peformanţa demonstrată în cursele de viteze record. Grupul Ducati a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de peste 700 de milioane de euro, un profit de circa 54 de milioane de euro şi aproape 55.000 de unităţi vândute.

În 1926, Antonio Cavalieri Ducati şi cei trei fii ai săi, Adriano, Marcello şi Bruno, au fondat Societa Scientifica Radio Brevetti Ducati în Bologna pentru a produce tuburi vidate, condensatoare şi componente de radio; aveau angajaţi doi muncitori şi un secretar. Primul produs, un condensator electric numit Manens, nu era mai mare decât moneda de 1 euro şi totuşi, reprezenta o tehnologie atât de sofisticată, încât, în câţiva ani, producţia a fost transferată la vila deţinută de familia Ducati.

De atunci, mai multe descoperiri şi recunoaşteri au dus la creşterea rapidă a companiei, iar în iunie 1935 a fost pusă prima cărămidă a fabricii din Borgo Panigale. De la doi angajaţi ai laboratorului, echipa a ajuns la aproape 1.200 în 1936, iar creşterea a continuat, fiind una dintre cele mai avansate tehnologic companii din Italia anilor 1930. La scurt timp, însă, Italia intra în cel de-al doilea război mondial, conflictul şi războiul de rezistenţă au devastat Ducati, asemeni altor companii, iar fabrica a fost complet distrusă până în 1944. Cu toate acestea, Ducati s-a refăcut la fel de rapid, iar în 1946 scria primul capitol din istoria sa cu două roţi. Totul a început cu un scuter în 4 timpi – Cucciolo –, care devenise foarte popular în Italia.

Citiţi continuarea pe Business Magazin