Ianuarie "a îngheţat" iniţiativele antreprenoriale: numărul de companii noi, la cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Autor: Dana Ciriperu 07.03.2017

Un indicator mai puţin urmărit, al companiilor noi, dar care măsoară cel mai fidel iniţiativele antreprenoriale, s-a prăbuşit în luna ianuarie din acest an la cel mai redus nivel din lunile ianuarie ale ultimului deceniu.

Doar 5.475 de firme noi au fost înfiinţate în luna ianuarie a acestui an, în scă­dere cu o treime faţă de ianuarie 2016, arată datele de la Registrul Co­mer­ţului. 

Astfel de la o medie de 7.500-8.500 de companii noi în luna ianuarie din ul­timii zece ani, cu un varf de aproape 10.000 de firme în 2009, ianuarie 2017 vine ca un duş rece într-o economie care oricum se află pe ultimele locuri în cla­samentul european al numărului de firme la mia de locuitori. 

Indicatorul - înmatriculări de per­soa­ne fizice şi juridice - include firme de tip SRL, SA, dar şi PFA-uri, între­prinderi familiale, fiind un instrument care redă fidel pulsul economiei într-un timp relativ scurt. Chiar dacă relevanţa unui astfel de indicator este mai mare atunci cand el poate fi legat de locurile de muncă create, de valoarea investi­ţiilor care stau în spatele acestor firme, de dimensiunea lor, el indică totuşi că businessul rămane fără suflu, că încre­derea se află la cote reduse.