O femeie manager din Romania caştigă cu 5% mai puţin decat un manager bărbat

Autor: Adelina Mihai 07.03.2017

Romania înregistrează cea mai mică diferenţă de salarizare la nivel de top management dintre femei şi bărbaţi din randul statelor Uniunii Europene, arată datele publicate ieri de Eurostat, biroul de statistică al UE.

Astfel, o femeie din Romania care ocupă o poziţie de management caştigă, în medie, cu 5% mai puţin decat un bărbat cu o funcţie managerială similară.

Diferenţa de salarizare dintre femei şi bărbaţi manageri din Romania este cu mult mai redusă decat în restul statelor UE, unde, în medie, o femeie manager caştigă cu 23% mai puţin decat un bărbat cu funcţie managerială.

Cele mai mari diferenţe între salarizarea femeilor şi bărbaţilor cu funcţii de conducere există în Ungaria (unde o femeie manager caştigă cu 33,7% mai puţin decat un bărbat cu funcţie similară), Italia (cu o diferenţă de 33,5%) şi Cehia (29,7%).

După Romania, în topul statelor cu cele mai mici diferenţe de salarizare dintre femei şi bărbaţi cu funcţii de conducere se află Slovenia (unde femeile manager au salarii cu 12,4% mai mici decat bărbaţii cu funcţii similare), Belgia (13,6%) şi Bulgaria (15%).

Experţii în resurse umane spun că există mai multe motive care stau la baza diferenţelor de salarii obţinute de femei în raport cu bărbaţii.

Spre exemplu, bărbaţii manageri ajung să obţină venituri mai mari pentru că sunt mai buni negociatori, au capacitatea de a-şi caracteriza activitatea anterioară folosind formulări mai complexe şi utilizează frecvent cuvinte precum "coordonare" sau "management" atunci cand vorbesc despre atribuţiile lor.

În schimb, femeile obişnuiesc să fie mai modeste cand îşi caracterizează activitatea pe joburi similare, iar în loc de "management" folosesc formulări precum "organizare" sau "sprijin", iar astfel de descrieri de joburi cantăresc în sta­bilirea pachetelor salariale.

În ceea ce priveşte distribuţia, pe sexe, a poziţiilor manageriale la nivelul statelor din UE, datele Eurostat arată că în randul celor 28 de state membre, în medie, 35% dintre manageri sunt femei, Romania fiind în top 10 din clasament, cu 41% dintre poziţiile de management ocupate de femei în 2014.

adelina.mihai@zf.ro