Centrele de servicii IT, noul motor de creştere economică pentru România. Cum arată harta locaţiilor care au ajuns să producă 6% din PIB

Autor: Adelina Mihai 09.03.2017

Pariul jucătorilor din sectorul cu cea mai mare creştere postcriză: 200.000 de români vor lucra în centre de servicii până în 2020 şi vor duce sectorul IT&C la o contribuţie de 9% din PIB. În prezent este 5,9% din PIB.



Opt oraşe din România (Bucu­reşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Si­biu, Braşov, Galaţi şi Craio­va) au împreună aproape 110.000 de angajaţi care lucrează în peste 120 de companii care oferă servicii pentru afaceri, arată datele Invest Romania, instituţia guvernamentală care promovează investiţiile străine, pe baza datelor de la ABSL (Association of Business Service Leaders).

„În următorii ani companiile din out­sour­cing estimează o creştere de 17- 20% pe an a acestei industrii în România. În ritmul actual de dezvoltare, industria serviciilor pentru afa­ceri poate duce sectorul IT&C, per an­samblu, la o pondere de 9% în PIB până în 2020 (faţă de contribuţia de cca. 6% a sectorului IT&C la formarea PIB în 2016 – n.red.)“, a spus Florin Gramă, preşedintele Asociaţiei Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România (ABSL), organizaţia care reuneşte interesele angajatorilor din domeniile Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Outsourcing IT (ITO) şi Cercetare- Dez­voltare (R&D).

România a devenit, după criza din 2008, destinaţia de investiţii preferată a companiilor care au relocat centrele de servicii din statele din vestul Europei în România, pentru că salariile angajaţilor din România sunt, în medie, de cinci- şase ori mai mici. Cunoştinţele tehnice, abilităţile de vorbire în mai multe limbi străine, ajutoarele de stat pentru crearea de locuri de muncă şi scutirea de impozit pentru veniturile programatorilor au fost principalele atuuri ale României pentru atra­gerea investiţiilor.

Potrivit estimărilor ABSL, afacerile cen­trelor de servicii din România vor creşte cu un ritm de 17- 20% pe an în următorii ani, însă unii jucători din industrie estimează că, cel puţin anul acesta, prognozele vor fi depăşite.