Haos şi lipsă de reacţie a autorităţilor pe piaţa de medicamente. Sanofi Pasteur a renunţat la autorizaţia de punere pe piaţă a trei vaccinuri. Ministerul Sănătăţii, fără reacţie

Autor: Mirabela Tiron 13.03.2017

♦ Sanofi Pasteur, cel mai mare furnizor de vaccinuri de pe piaţa locală, a renunţat invocând „motive comerciale“ la autorizaţiile de punere pe piaţă (APP) pentru trei vaccinuri în România, două fiind folosite pentru imunizarea copiilor ♦ Mai mult, un alt furnizor, GlaxoSmithKline (GsK), anunţă prelungirea discontinuităţii în comercializare pe piaţa locală pentru vaccinuri din schema de vaccinare obligatorie a copiilor ♦ Sanofi, cu afaceri de 831 mil. lei, şi GlaxoSmithKline (GsK), cu afaceri de 528 mil. lei, sunt singurii furnizori de vaccinuri de pe piaţa românească.



Sanofi Pasteur a renunţat la au­to­rizaţia de punere pe piaţă a vaccinului meningococic polizaharidic, la vaccinul diftero-tetano-pertussis (denumirea comercială Adacel) şi la vaccinul BCG Imunoterapeutic (pentru tratarea unor forme superficiale a cancerului de ve­zi­că urinară), se arată în baza de date cu notificările primite de Agenţia Naţio­na­lă a Medicamentului şi a Dispoziti­velor Medicale (ANMDM).

Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la so­li­citarea ZF în care se cereau expli­ca­ţii legate de alternativele care există în pre­zent pentru ca aceste vaccinuri să exis­te în continuare pe piaţă. Nici repre­zen­tanţii Agenţiei Naţionale a Medi­ca­men­tului nu au răspuns la întrebările ZF.

Atât vaccinurile obligatorii pentru co­pii cât şi cele pentru adulţi  se găsesc din ce în ce mai greu în cabinetele medi­ci­lor sau în farmacii, dat fiind aprovi­zio­narea de­ficitară sau scoaterea lor de pe pia­ţă de că­tre producători pe motive co­merciale sau de încetare a producţiei. Mai mult, lipsa unor măsuri de asigurare a unor al­ter­native pentru produsele care ies de pe piaţă accentuează criza me­dicamentelor.

„Acţiunea de renunţare la APP vine în urma unei decizii globale a companiei de a opri producţia celor trei vaccinuri la nivel mondial, din raţiuni de cost-eficienţă sau de schimbare a formulei de prezentare, pentru creşterea gradului de uşurinţă în administrarea vaccinului, cum este cazul Adacel. Astfel, pentru Adacel s-a renunţat la APP pentru o singură formă de prezentare, respectiv flacoane. Rămâne valabilă APP pentru noua formă de prezentare, seringi pre­umplute, mai uşor de utilizat“, au transmis oficialii Sanofi Pasteur către ZF. Ei nu au precizat câte doze din aces­te vaccinuri vindeau pe piaţa locală. România este şi va continua să fie o ţară prioritară pentru Sanofi Pasteur, au mai transmis oficialii companiei.