Tranzacţie supriză. Danezii de la Carlsberg au ieşit din acţionariatul producătorului local al berii Tuborg

Autor: Mădălina Dediu Panaete 13.03.2017

Grupul danez Carlsberg, care deţinea un pachet minoritar de acţiuni în cadrul United Romanian Breweries Bereprod, producătorul berilor Tuborg şi Carlsberg, a ieşit din acţionariatul companiei.

Astfel, compania Central Bottling Company Ltd a preluat controlul total al URBB, dar şi al celeilalte companii din grup, Carlsrom Beverage. Cumpărătorul a fost asistat în această tranzacţie de casa de avocatură Suciu Popa.

Central Bottling Company (CBC) era partenerul companiei Carlsberg în Israel şi Romania, conform datelor publicate anterior pe site-ul Carlsberg. Din grupul CBC mai fac parte şi firme precum Prigat Israel şi Coca-Cola Israel.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarul unic al URBB este compania International Breweries înregistrată în Olanda. Conform oficialilor companiei, firma era deţinută în proporţie de 24% de grupul danez Carlsberg, iar restul de 76% de mai multe grupuri din Israel şi Romania. Printre acţionarii din Romania se numără şi omul de afaceri Octav Cobzăreanu. Aceasta este a doua tranzacţie din ultimul an din industria berii locală, după ce grupul japonez Asahi a bătut palma pentru activele SABMiller din Romania (Ursus Beverages) şi din regiune.