Ministerul Finanţelor vrea ca doar 30% din împrumuturile luate în 2017, estimate la 50 mld. lei, să fie pe termen scurt

Autor: Claudia Medrega 14.03.2017
Ministerul Finanţelor intenţio­nează să emită în acest an titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48-50 mld. lei, din care 70% pe termen mediu şi lung şi diferenţa pe termen scurt. Iar de pe piaţa externă vrea să împrumute 2,5-3 mld. euro prin lansarea de euro­obligaţiuni, potrivit programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2017 anunţat de Ministerul Finanţelor.
 
Pe piaţa internă, Trezoreria a pro­gramat să emită certificate de tre­zo­rerie într-un volum de circa 14-15 mld. lei şi obligaţiuni pe termen mediu şi lung de aproximativ 34-35 mld. lei, pentru realizarea obiectivului de reducere a riscului de refinanţare şi de extindere a duratei medii rămase a titlurilor de stat.
 
Volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor în anul 2017 de pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,96% din PIB (aproximativ 24 mld. lei), care urmează să fie finanţat în proporţie de circa 65% de pe piaţa internă şi 35% de pe piaţa externă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat denominate în lei scadente în 2017, conform informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor.