​Ministerul Sănătăţii obligă deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă să asigure un stoc minim de medicamente

Autor: Georgiana Mihalache 14.03.2017

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a semnat luni un ordin de ministru prin care obligă deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă să asigure un stoc minim egal cu rulajul mediu lunar pentru fiecare medicament pentru care deţin autorizaţie, potrivit unui comunicat al ministerului Sanătăţii.

De asemenea, un alt ordin de ministru semnat luni de Florian Bodog prevede ca Ministerul Sănătăţii să poată aproba temporar un preţ propus în cazul medicamentelor pentru nevoi speciale pentru care preţul propus este mai mare decât preţul minim, în contextul în care, în ultima perioadă, medicamentele pentru anumite arii terapeutice, printre care şi cele oncologice, au dispărut de pe piaţă.
 
“Aşa cum am declarat vineri, am semnat luni două ordine de ministru: un ordin de ministru privind modalitatea de stabilire a preţului pe procedura de nevoi speciale şi un ordin de ministru cu privire la definirea şi verificarea implementării obligaţiei de serviciu public, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.
 
Conform noilor reglementări, deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă au obligaţia să garanteze permanent respectarea obligaţiei de serviciu public. De asemenea, aceştia au obligaţia de a onora orice comandă justificată primită de la unităţile sanitare şi farmaciile cu care se află în relaţii contractuale, în termenele de livrare, se mai arată în comunicatul ministerului.
 
Ministrul Sănătăţii a cerut direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să monitorizeze permanent situaţia rulajului medicamentelor pentru care s-au înregistrat disfuncţionalităţi în aprovizionare.
 
“Prin Ordinul de ministru care reglementează achiziţia unor medicamente care sunt procurate prin procedura de nevoi speciale sunt introduse prevederi referitoare la termenele ce trebuie respectate de instituţiile şi structurile cu atribuţii în domeniu în vederea îmbunătăţirii procesului de asigurare a accesului pacienţilor la medicamente furnizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale”, potrivit comunicatului.