VIDEO ZF Live. Răzvan Rughiniş, profesor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare: „Provocarea majoră a României este de a creşte calitatea resursei umane”

Autor: Mihaela Pascari 17.03.2017

Innovation Labs, programul de preaccelerare destinat tinerilor cu proiecte inovatoare, a adunat la ediţia de anul acesta circa 500 de participanţi. Cristian Băjănaru, Andra Ionescu şi Adrian Furtună s-au aflat printre tinerii inovatori la ediţia din Bucureşti. „Provocarea României la acest moment este de a creşte calitatea resursei umane. Noi la eveniment punem tinerii într-un context de asumare a proiectelor, le susţinem ideile, care par iniţial naive, dar pot crea proprietate intelectuală sau chiar businessuri”, a spus Răzvan Rughiniş, profesor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Anul acesta, Innovation Labs a avut loc în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Sibiu şi pentru prima dată în Iaşi. „Am avut circa 500 de participanţi, studenţi sau absolvenţi în căutarea unui context favorabil pentru a inova.“

 

Şapca inteligentă de protecţie solară Sunee

Cristian Băjănaru, student în anul III la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica (UPB), a creat împreună cu echipa sa şapca inteligentă de protecţie solară Sunee. Proiectul este adresat în special copiilor. „Este primul meu proiect mai mare, iar ideile vin din necesităţi proprii. Fiind copil, m-am expus razelor solare, iar acum am înţeles riscurile. Dorim să ajutăm părinţii să îşi înveţe copiii care sunt riscurile şi cum să se protejeze de expunerea la soare”, a spus Cristian Băjănaru.

Tânărul spune că vrea să creeze un business din proiectul echipei sale: „Vrem să ajungem la un cost de producţie de 5 dolari, ca să putem să îl vindem cu un preţ de până în 15 dolari”.

În acelaşi timp, echipa lucrează şi la dezvoltarea unei aplicaţii: „Aplicaţia va citi zilnic expunerea solară pe ziua respectivă, va salva informaţii într-o bază de date locală şi apoi va furniza statistici, rapoarte sau recomandări părinţilor”. Produsul creat de tânăr este destinat pieţei globale: „Vrem să îl validăm local, prima finanţare să fie românească, însă nu există limita pieţei în care un astfel de produs poate fi distribuit.“

 

SMity, soluţia de procesare inteligentă a datelor pentru smartcity

Andra Ionescu, studentă la Facultatea de Automatică şi Calcula­toa­re în cadrul UPB, împreună cu echipa sa au venit la Innovation Labs cu SMity.

„La noi este o efervescenţă foarte mare, toată lumea se pregăteşte din timp pentru eveniment”, a spus Andra Ionescu. „Integrăm toate datele de la senzorii din Alba Iulia, spre exemplu, luăm senzori de verificare a calităţii aerului, iluminatul public sau chiar fluxul de persoane. Vrem ca platforma să fie simplă şi înţeleasă atât de locuitorii oraşului, cât şi de turişti.”

Utilizatorii platformei SMity vor putea vedea nivelul poluării din oraşul lor sau chiar fluxul de oameni la un obiectiv turistic. „Vrem ca platforma noastră să fie folosită, iar autorităţile lo­cale să ia măsuri în ce priveşte sănătatea locuitorilor, să ajungem la standardele europene în ce priveşte poluarea.”

 

PenTest Tools, serviciu de securitate pentru site-uri

Adrian Furtună a creat un serviciu online prin care proprietarii sau administratorii unor site-uri web îşi pot verifica singuri siguranţa în ce priveşte atacatorii informatici.

„Ideea PenTest Tools (numele platformei - n.red.) a venit din expe­rien­ţa mea practică. Am lucrat timp de zece ani într-o companie şi mi-am dat seama că multe sarcini pe care le făceam acolo pot fi automatizate. De asemenea, am constatat că multe site-uri pot fi atacate foarte simplu, proprietarii lor vor să depună un efort foarte mic ca să-şi acopere problemele mari de securitate.”

Adrian Furtună a spus că proiectul atrage clienţi din toate colţurile lumii: „Veniturile sunt modeste, dar avem un număr mare de utilizatori. Trebuie să lucrăm la rata de conversie”.