Reza Baqir, şeful misiunii FMI, estimează pentru anul acesta un deficitul bugetar de 3,7 % din PIB: „Nu mai există loc de reduceri de taxe şi impozite ”

Autor: Roana Rotaru 17.03.2017

Reza Baqir, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), preconizează că anul acesta România va înregistra un deficit bugetar de 3,7 % din PIB, atenţionând Guvernul că nu mai există loc de reduceri de taxe şi impozite dacă se doreşte ca bugetul României să rămână flexibil la eventualele şocuri economice ce pot apărea.

„Pentru anul acesta estimăm că, dacă nu se mai iau alte măsuri în afară de cele incluse deja în buget, deficitul bugetar va fi de 3,7 % din PIB. (...) Tăierile succesive de taxe, creşterile succesive de salarii şi pensii, toate din bani publici, au făcut ca structura bugetului să fie mai mai puţin flexibilă în a face faţă şocurilor ce pot apărea. E uşor să cobori taxele, dar e foarte greu să le creşti.  La fel, e mai uşor să creşti salariile decât să le reduci. Din punctul nostru de vedere nu mai există loc alte reduceri de taxe şi impozite dacă ne dorim să păstrăm o flexibilitate a bugetului” , a spus şeful misiunii FMI în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc astăzi la sediul BNR.