O bancă falimentară din Rusia a obţinut milioane de dolari prin sectorul bancar din umbră irlandez

Autor: Catalina Apostoiu 20.03.2017
În timp ce managementul şi acţionarii uneia dintre cele mai mari bănci regionale din Rusia purtau fără succes discuţii cu banca centrală a ţării despre cum aceasta putea fi salvată de la prăbuşire în luna noiembrie a anului trecut, o companie obscură din Dublin a vândut obligaţiuni de 60 mil. dolari în numele acesteia, scrie Bloomberg.

Suma nu a fost suficientă pentru a acoperi gaura din bilanţul Tatfondbank, estimată la 97 miliarde de ruble (1,6 mi­liarde de dolari), iar o lună mai târziu autorită­ţile ruse au început procesul retragerii licenţei aces­teia. Pros­pectul obligaţiunilor, care ar fi trebuit să ofere o estimare a riscurilor implicate, nu a menţionat  în niciun fel gaura sau temerile băncii centrale. Titlurile sunt acum aproape lipsite de valoare, iar CEO-ul băncii a fost arestat sub acuzaţii de fraudă având legătură cu prăbuşirea băncii.

SPV-urile (vehicule investiţionale specializate) irlandeze precum cel care a emis titlurile sunt companii neregle­mentate folosite pentru a împrumuta bani în numele companiilor din întreaga lume. „Ce caută o bancă din Rusia să împrumute bani printr-un SPV irlandez folosind brokeri din Hong Kong? Irlanda spune că a combătut astfel de operaţiuni, însă nu a făcut-o cu adevărat“, spune Shaen Corbet, pro­fesor de finanţe la Dublin City University.

Irlanda este unul din centrele mondiale pentru SPV-uri. Banca centrală irlandeză a început să strângă date despre acestea la sfârşitul anului 2015 ca parte a eforturilor mondiale de a înţelege mai bine riscurile implicate de firmele financiare non-bancare, sau băncile din umbră. Aceasta a descoperit sute de astfel de entităţi cu active de 324 miliarde de euro, incluzând 54 miliarde de euro în Rusia.

Mai multe acţiuni de fraudă au avut loc, se pare, în timpul negocierilor dintre banca rusească şi banca centrală şi înainte ca SPV-ul să lanseze obligaţiunile, potrivit autorităţilor din Rusia.

Într-unul din cazuri, angajaţii Tatfondbank au furnizat băncii centrale informaţii „fictive“ privitoare la dispo­nibilitatea unui activ lichid în scopul obţinerii unui credit.

CEO-ul băncii Robert Musin şi-a susţinut nevinovăţia în timpul unei audieri de după arestarea sa.

Banca centrală a Rusiei este deja în curs de eliminare a băncilor slăbite şi bănuite de fraudă în cadrul unei campanii menite să cureţe industria financiară a ţării. Autorităţile au închis aproape 100 de bănci în 2016, incluzând Vneshprombank, care a folosit un SPV irlandez pentru a obţine 225 milioane de dolari înainte ca banca centrală să anunţe că a descoperit dovezi privitoare la conturi false.

Executivii Tatfondbank folosiseră deja entitatea irlandeză, creată în 2007, pentru a obţine peste 500 milioane $ înainte de tranzacţia din noiembrie.

Ludz Roehmeyer, care în noiembrie a investit într-un set separat de titluri Tatfondbank emise în 2014 de entitatea irlandeză, spune că s-a simţit încurajat de faptul că banca părea a avea legături strânse cu autorităţile locale din Tatarstan, o regiune bogată în petrol, predominant musulmană din centrul Rusiei. Premierul acesteia, Ildar Khalikov a fost preşedintele boardului băncii, iar Musin a fost membru al guvernului regionat şi membru al partidului de guvernământ al lui Vladimir Putin. Împotriva lui Khalikov nu s-a formulat nicio acuzaţie.

„În mod normal, băncile nu pot emite obligaţiuni cu numai câteva zile înainte să-şi piardă licenţa“, spune Roehmeyer, care lucrează în cadrul Landesbank Berlin Investment din capitala germană. „Băncile din Tatarstan sunt mai mult sau mai puţin în strânsă legătură cu guvernul regiunii, astfel că ne-am aşteptat la o formă de susţinere din partea guvernului“.

„Pe baza informaţiilor pe care le deţine acum, există şanse mari ca aceşti bani să nu fie niciodată rambursaţI“, spune Corbet de la Dublin City University. „Dacă au exiatat semne de întrebare cu privire la această bancă înainte de emisiunea de obligaţiuni, dacă au existat semne de întrebare pe pieţe, trebuie să te întrebi de ce banca centrală irlandeză nu s-a sesizat“.