Ce se ascunde în spatele scandalului de pe piaţa farma. România „a exportat“ produse farmaceutice de 725 mil. euro. Fabricile locale contribuie cu 100-150 mil. euro. Restul este export paralel

Autor: Georgiana Mihalache 20.03.2017

O reprezentanţă fiscală a gru­pului Actavis şi distribuitorii Medi­plus (parte din grupul A & D Pharma) şi Phar­m­net Galaţi sunt cei mai mari ex­por­­tatori din piaţa farma în 2016, o in­dustrie care a trimis pe pieţele externe produse de 725 mil. euro anul trecut, potrivit datelor provizorii de la INS.

Exporturile de medicamente au explodat după 2007, de când este posibil comerţul paralel de medica-mente, ajungând la circa 800 mil. euro, de zece ori mai mult decât în 2006.

Acestea sunt primele cifre privind exportul de medicamente în 2016, un an marcat mai ales spre final de lipsa unor produse din farmaciile locale. Din estimările ZF, bazate pe datele din pia­ţă, medicamentele produse în Româ­nia în 2016 în fabrici precum Sindan, Zentiva, Terapia sau Anti­biotice repre­zintă între 100 şi 150 mil. euro. Restul de până la 725 mil. euro este export paralel, o formă de comerţ prin care me­dica­mente de import aduse în Ro­mâ­nia sunt revândute apoi în alte state.

Fabrica Terapia din Cluj a avut în 2016 exporturi de 25 mil. euro şi este singura companie din top care a co­municat valoarea exporturilor de anul tre­cut. Terapia se află pe locul şase în topul exportatorilor. ,,Este tot mai di­ficil de exportat pentru că ţările de des­tinaţie exercită forme de pro­tecţionism pentru a-şi sprijini industria locală - deloc sur­prinzător - numai în Ro­mânia, în mod surprinzător, se în­chid fabrici sau apare şomajul tehnic“, a spus Dragoş Da­mian, CEO al Terapia Cluj. Pe locul doi în topul expor­tatorilor farma se află Mediplus, cel mai mare distribuitor de medica­mente din Ro­mânia, parte din grupul A&D Pharma, care ocupă locul 179 în cla­samentul general. Reprezentanţii A&D Pharma spun că cifra de afaceri a Mediplus a fost de 888 mil. euro anul trecut, dar nu precizează valoarea exporturilor.

,,Grupul A&D Pharma, din care face parte Mediplus, este cel mai mare hub logistic şi comercial pentru regiunea Europei Centrale şi de Est, aprovizionând cu produse farmaceutice şi parafarmaceutice livrate din Centrul Logistic Naţional din Bucureşti, toate ţările în care grupul este prezent încă din anul 2008. Acest lucru a contribuit la prezenţa Mediplus în topul primilor 500 exportatori din România”.

Unsprezece companii din industria farma se află în top 500 cei mai mari exportatori din economie, iar patru dintre aceştia sunt distribuitori, două firme fiind reprezentanţe fiscale ale unor giganţi internaţionali, în timp ce alte cinci companii au activităţi de producţie de medicamente.