Surpriză totală în cazul Vodafone vs Concurenţă: Înalta Curte decide reluarea de la zero a procesului prin care Vodafone a fost amendată cu 120 mil. de lei, după 6 ani de judecată

Autor: Ştefan Stan 22.03.2017

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis marţi rejudecarea dosarului prin care Vodafone contestă o amendă de 120 mil. lei dată de Consiliul Concurenţei, după şase ani de luptă în instanţă, potrivit unei decizii irevocabile luată astăzi de ÎCCJ.

Spectaculosul dosar pleacă de la fapte pe care Romtelecom, Orange şi Vodafone - liderii pieţei locale de telecom de la jumătatea anilor 2000 - le-ar fi comis în perioada 2004-2007 împotriva unui jucător anonim de pe piaţa de comunicaţii fixe (Netmaster), care încerca astfel să îşi facă loc pe piaţă.

Pentru a-şi proteja veniturile, cei trei giganţi ar fi tergiversat interconectarea reţelelor lor cu cea a Netmaster, blocând astfel posibilitatea clienţilor Netmaster de a suna utilizatorii Romtelecom, Orange şi Vodafone, care acumulau practic la acea dată cel mai mare număr de clienţi de telefonie de pe piaţă, conform plângerilor Netmaster către CC. Netmaster a mai susţinut şi că giganţii ar fi limitat traficul generat de clienţii Netmaster, astfel că multe dintre apelurile către reţelele celor trei operatori nu ar fi fost finalizate.

În februarie 2011 Concurenţa anunţa că a găsit probe care să susţină acuzaţiile împotriva Orange şi Vodafone şi emiterea unor decizii de sancţionare cu sumele record de 148 mil. lei (circa 33 mil. euro), respectiv 120 mil. lei (circa 27 mil. euro). Un an mai târziu, CC finaliza investigaţia anunţând că nu există probe care să susţină acuzaţiile Netmaster împotriva Romtelecom.

În iunie 2013 Curtea de Apel Bucureşti oferea prima mare surpriză: Orange obţinea anularea amenzii, în timp ce acţiunea Vodafone era respinsă. După recursurile formulate la instanţa superioară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis după aproape un an să caseze sentinţele (de anulare a amenzii Orange şi de menţinere a amenzii pentru Vodafone) şi să retrimită dosarele spre judecare către Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

În noul set de procese de la CAB rezultatele au fost din nou diferite: în ianuarie 2016 Curtea de Apel Bucureşti a redus cu mai bine de 40% amenda aplicată Vodafone, în vreme ce joi, 16 martie 2017, aceeaşi instanţă a respins integral cererea Orange de anulare a sancţiunii.