Raiul traderilor. Exporturile de produse agricole au ajuns la 3,75 mld. euro. Nouă traderi străini şi un singur antreprenor, în topul celor mai mari exportatori de cereale din România

Autor: Roana Rotaru 23.03.2017

♦ Exportul de produse agricole, materia primă brută, neprocesată, au urcat anul trecut cu aproape 12%, la aproape 3,75 mld. euro, cel mai ridicat avans din ultimii patru ani ♦ Categoria de produse ale agriculturii şi vânătorii, aşa cum apare la INS, este a patra cea mai exportată, după maşini, echipamente electrice şi utilaje.



„În 2016 s-au exportat mult mai multe cereale decât în anul anterior. Grâul este principala cultură care a contribuit  la această creştere de 12% a exporturilor de produse ale agriculturii şi ale vânătorii. În funcţie de cum evoluează exportul de cereale variază şi valoarea totală a exporturilor de produse ale agricuturii şi ale vânătorii. Nu cred că a crescut exportul de animle vii, ci mai degrabă exportul de cereale şi olea­ginoase“, a declarat pentru ZF Toma Adrian Dinu, decanul Facultăţii de management agri­col din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agri­cole şi Medicină Veterinară din Bucu­reşti (USAMVB).

Produse ale agricuturii şi vânătorii includ culturile perene, care nu trebuie însămânţate  în fiecare an, precum livezile sau viile, şi nonperene, cu durată de viaţă de un an, precum grâul sau porumbul, dar şi animale vii, produse animale şi de vânătoare. 

Liderul exportatorilor din agrobusiness este compania americană ADM Trading, care şi-a recâştigat poziţia după ce a „detronat” traderul Nidera, potrivit analizei făcute de ZF pe baza datelor de la INS. Gigantul trader american a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 530 mil. euro, înregistrând o pier­dere de 2,6 mil. euro, potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Compania avea un număr mediu de 74 de salariaţi. Datele financiare pe 2016 nu sunt publice la acest moment.