Cine sunt oamenii cu care defilează noul guvern PSD în Consiliul de Administraţie al grupului Telekom România

Autor: Adrian Seceleanu 30.03.2017
Augustin Jianu (PSD), noul ministru al comunicaţiilor din cabinetul Grindeanu, şi-a numit proprii oameni în Consiliul de Administraţie al grupului Telekom România - una dintre cele mai mari companii la care statul mai deţine acţiuni, în cadrul unei adunări a acţionarilor care a avut loc în data de 10 fe­bruarie, arată documente publicate recent în Monitorul Oficial. Grupul Telekom România a publicat miercuri, pe pagina sa proprie, numele celor patru noi oameni trimişi de stat în CA: Ciprian Boloş, Dragoş Vlad, Alin Matei şi Raluca Ioana Purecel - patru persoane despre care nu există date care să arate că ar avea experienţă în industria de telecom.
 
Dintre cele patru persoane trimise de guvernul PSD în CA-ul Telekom, unde acestea stau la masă cu unii dintre cei mai experimentaţi manageri în comunicaţii din regiune, cu o experienţă de 10-20 de ani în acest business, doar Ciprian Boloş, mâna dreaptă a lui Alexandru Petrescu, actualul ministru al mediului de afaceri şi fostul şef al Poştei Române, are experienţă internaţională în business (dar nu şi în industria de telecom).
 
Ministrul Jianu a urmat practic modelul opac al numirilor în CA-urile companiilor la care statul are participaţii, prin care sunt recompensate diferite persoane apropiate. În trecut, de altfel, statul român a mai trimis în CA al Telekom şi secretare sau asistente personale. O schimbare în acest mod de reprezentare a statului a fost făcută de fostul ministru Marius Bostan, care i-a trimis în decembrie 2015 în CA-ul Telekom pe Anca Georgescu, fost director de HR al grupului Telekom, Bogdan Voicu - fost director de achiziţii al grupului Telekom, şi Florin Furdui - country manager al Portland Trust - unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, cu experienţă şi în comunicaţii. Jianu a cerut schimbarea celor trei (Anca Georgescu, Bogdan Voicu şi Florin Furdui) fără a-i notifica despre intenţia sa pe foştii reprezentanţi ai statului în CA-ul Telekom. Opţiunea lui Jianu pentru CA-ul operatorului de telefonie mobilă Telekom România Mobile Communications a fost Raluca Ioana Purecel, care a lucrat în ultimii ani în funcţia de consilier legal la Primăria Bucureşti şi compania de stat Trans­gaz şi a cărei carieră nu are nicio legătură cu industria de telecom.
 
Ministerul Comunicaţiilor nu a răspuns nici în prezent solicitărilor ZF, transmise de la jumătatea lunii februarie, de a comunica me­toda de selecţie a celor patru persoane, CV-urilor acestora precum şi care sunt obiectivele urmărite de minister în cadrul Telekom.
 
Grupul Telekom, cu afaceri anuale de aproximativ 1 miliard de euro, este cel mai mare furnizor de servicii fixe şi mobile de pe piaţă.