Războiul dintre Viktor Orban şi George Soros face victime colaterale: Prestigioasa Universitate Central-Europeană, fondată de miliardarul ungar în urmă cu 26 de ani, şi-ar putea închide porţile

Autor: Ştefan Stan 30.03.2017

Ungaria a aprins o dispută cu o universitate fondată de miliardarul George Soros printr-un proiet de lege despre care instituţia susţine că ar putea să o oblige să închidă porţile, scrie Financial Times.

Universitatea Central-Europeană (CEU) a fost fondată în urmă cu 26 de ani în Ungaria post-comunistă, şi este una dintre cele mai bine cotate instituţii din regiune. Michael Ignatieff, preşedintele universităţii, a spus că a fost ţinta unei legislaţii discriminatorii şi croită special să afecteze instituţia.

Schimbările propuse pentru sistemul superior de învăţământ din Ungaria sunt extensia unei bătălii dintre Soros şi premierul Viktor Orban, care l-a catalogat pe miliardarul ungar un ”duşman ideologic”.

Citând considerente de siguranţă naţională, guvernul Ungariei a prezentat marţi o serie de amendamente care ar cere universităţilor care oferă şi diplome fără certificare Europeană – cum este cea fondată de George Soros – să deschidă campusuri în străinătate, schimbându-le statutul legal şi înasprind politica de admitere şi angajare pentru aplicanţii non-UE. Aceste instituţii ar trebui de asemenea să aibă înţelegeri internaţionale la nivel guvernamental care să acopere operarea lor în interiorul şi în afara Ungariei.

CEU, care oferă diplome cu certificare americană şi ungară către 1800 de studenţi din 117 ţări, spune că schimbările ar însemna că universitatea ar trebui să finalizeze înscrierile şi admiterile în februarie, în absenţa unui acord între SUA şi Ungaria.