Atitudinea pozitivă nu îţi garantează succesul, dar te poate aduce mult mai aproape de reuşită decât inteligenţa. Psiholog: Succesul în viaţă se reflectă în modul în care faci faţă eşecurilor

Autor: Corina Zamfir 02.04.2017

Când vine vorba de succes, este uşor să crezi că oamenii care au un IQ ridicat vor ajunge inevitabil să îi lase pe ceilalţi cu ochii în soare, însă noile cercetări realizate de Universitatea Stanford îţi vor schimba părerea (şi atitudinea), scrie Travis Bradberry pentru revista americană Forbes.

Psihologul Carol Dweck şi-a petrecută întrega carieră studiind atitudinea şi performanţa, iar cel mai recent studiu al ei arată că atitudinea pe care o ai este un prezicător mai bun în privinţa succesului decât IQ-ul.

Carol Dweck a constatat că atitudinile fundamentale ale oamenilor se încadrează într-una din următoarele două categorii: o mentalitate fixă sau o stare de spirit de creştere.

Persoana care are o mentalitate fixă crede că este cine este şi că nu se poate schimba. Acest lucru îi creează probleme atunci când este provocată, deoarece tot ceea ce pare a fi mai mult decât poate duce o face să simtă copleşită şi fără speranţă.

Oamenii cu o mentalitate de creştere cred că pot progresa dacă îşi propun acest lucru. Persoanele de acest tip îi pot depăşi pe cei cu o stare de spirit fixă, chiar şi atunci când au un IQ mai mic, pentru că ei îmbrăţişează provocările, tratându-le ca oportunităţi de a învăţa ceva nou.

Bunul simţ ţi-ar putea sugera că dacă ai anumite capacităţi, precum cea de a fi inteligent, poţi să inspiri încredere. Este adevărat, dar asta se întămplă atâta timp cât lucrurile merg bine. Important în viaţă este însă modul în care ne comportăm atunci când ne confruntăm cu obstacole şi provocări. Persoanele cu o stare de spirit pozitivă întâmpină eşecuri cu braţele deschise.

Potrivit lui Dweck, succesul în viaţă se reflectă în modul în care faci faţă eşecurilor. Ea descrie abordarea eşecului persoanelor cu mentalitatea de creştere în acest fel: “Eşecul este informaţie – l-am etichetat drept  eşec, dar este mai mult de atât şi atunci spui: ‘Acest lucru nu a funcţionat, dar eu sunt o soluţie la problemă, aşa că am să încerc altceva’”.

Indiferent de care parte te aflii, poţi să faci schimbări în viaţa ta şi să dezvolţi o stare de spirit pozitivă. Iată câteva strategii care te vor ajuta: nu adopta o stare de neajutorat, fii pasionat de ceva, treci la acţiune, aşteaptă rezultate, fii flexibil, nu te plânge când lucrurile nu ies întotdeauna aşa cum ai vrut tu.