Ministrul agriculturii, Petre Daea, despre legea „51% produse româneşti“: „Executivul european a început să înţeleagă poziţia României. Infringementul nu va fi finalizat“

Autor: Roana Rotaru 03.04.2017

Ministrul agriculturii, Petre Daea, crede că procedura de infringement, în care România a intrat din cauza legii „51% produse româneşti“, nu va fi finalizată, explicând că Executivul european a înţeles care este poziţia României faţă de această lege, şi anume că produsele Româneşti merită să fie prezente pe raftul retailerilor datorită calităţii lor.

„Cred ca infringementul nu va fi finalizat (...) Sunt elemente încurajatoare legate de faptul că Executivul european a început să înţeleagă poziţia României, care este o poziţie fermă: Facem tot ce trebuie ca fermierul român să aibă demnitatea lui, să fie respectat, iar produsul românesc să fie acolo unde merită prin calitatea şi prin valoarea sa“, a declarat Petre Daea în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc vineri la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Întrebat de jurnalişti când estimează că românii vor putea găsi 51% produse autohtone pe raftul comerciantului, ministrul agriculturii a spus că eforturile MADR se concentrează pe încurajarea producţiei locale, prin acordarea de ajutoare financiare  pentru producţia de tomate şi carne de porc, două categorii de produse agroalimentare  dominate de produse din import.

„Noi am analizat cum stăm cu balanţa comercială şi am sesizat că sunt două produse care sunt într-o situaţie extrem de grea, tomatele şi carnea de porc. 50% din consumul de carne de porc din România este din import. România este ţara cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb, însă nu are consumatori pentru acest furaj minunat,  principalul consumator fiind porcul. Prin acest program creştem efectivul de proci. Având efective, ai şi consumatori pentru porumb şi carne pe piaţă. Eu cred că e bun şoriciul de porc din România şi trebuie să-l facem aici, în ţară“, a spus Petre Daea.

MADR alocă câte 3.000 de euro per beneficiar pe an pentru cultivarea de tomate în spaţii protejate, cu condiţia ca legumicultorii să îşi valorifice producţiile în extrasezon, când consumul se bazează preponderent pe roşiile din import. Până la ora actuală, 6.000 de fermieri au solicitat sprijin pentru producţia de roşii în sere şi solarii sau alte spaţii protejate, potrivit MADR.

Pentru sprijinirea producţiei de carne de porc MADR vrea să aloce fermierilor câte 10.000 de euro pentru minimum  600 de porci livraţi către abatoare, un proiect care deocamdată nu a fost aprobat de guvern.

România a intrat în prima etapă a unei proceduri de infringement din cauza legii 150/2016, denumită colocvial „51% produse româneşti“, Comisia Europeană acuzând ţara noastră de încălcarea principiului liberei circulaţii a mărfurilor, prin favorizarea produselor autohtone în detrimentul celor provenite din import. 

Legea se află în dezbatere pe masa Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, care pentru a evita infringementul vrea să transforme sintagma „produs românesc“ în „produs autohton“, „lanţ scurt de aprovizionare“ în „parteneriat direct“ şi, nu în ultimul rând, negociază ca legea să fie aplicată tuturor comercianţilor, nu doar celor cu afaceri de peste 2 mil. de euro anual.

Importurile de produse alimentare au ajuns la aproape 4 miliarde de euro în 2016, în timp ce exporturile de produse alimentare au fost de  peste 1,5 mld. euro, deficitul adâncindu-se la aproape 2,4 mld. euro anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.