Andrei Caramitru, partener Boston Consulting Group: „Salariul mediu net în Bucureşti ar trebui să fie de 1.500 de euro. Productivitatea angajaţilor din Bucureşti este suficient de mare pentru a majora semnificativ salariul mediu net din Capitală”

Autor: Bianca Dorobanţu 03.04.2017
Salariul mediu net la ar trebui să fie de 1.500 de euro lunar, în condiţiile în care PIB-ul per capita la nivelul Bucu­reş­tiu­lui este de 136% faţă de media euro­pea­nă, iar producti­vi­tatea angajaţilor ro­mâni este ase­mănătoare sau chiar mai mare decât a celor din Varşovia, ca­pi­tala Poloniei, este de pă­rere Andrei Caramitru, consultant în management stra­tegic la Boston Consulting Group, una dintre cele mai mari companii de consul­tanţă strategică din lume.

„Un lucru care pe mine mă şochează în Româ­nia sunt salariile medii plătite în Bucureşti. Noi sun­tem în Bucureşti la 130% din PIB per capita din media europeană. Cum e posibil ca salariile în con­tinuare să fie la jumătate sau la un sfert, in­clu­siv în multinaţionale? (faţă de media euro­peană – n. red). Este productivitate cel puţin la nivelul Var­şoviei, dacă nu mai mult, dar cu toate acestea sala­riile sunt mai mici“, a spus Andrei Caramitru, invitat la emisiunea ZF Live.

Câştigul salarial mediu net pe economie a depăşit în decembrie 2016 2.300 de lei (511 euro), iar un angajat din Bucureşti a câştigat, anul trecut, în medie, 2.800 de lei net pe lună (622 euro), potrivit Institutului Naţional de Statistică. 

În opinia lui Andrei Caramitru, marile companii multinaţionale consideră România o ţară „săracă“ şi ajustează drastic salariile oferite.

„Problema este că toate companiile mari îşi dimen­sionează businessul ca pentru o ţară săracă. Preţul produ­selor, şi în telecomunicaţii şi la taxiuri, sunt cele mai mici din Europa. Dacă ai cele mai mici preţuri, nici n-ai de unde plăti salarii mai mari. Trebuie să-ţi dimensionezi businessul gândin­du-te că tu stai într-un oraş peste media europeană. Dacă tu nu îţi poţi plăti angajaţii cu peste 1.000 de euro pe lună, înseamnă că ai o problemă să reuşeşti să fii un bun businessman“.