Companiile aeriene majore din Europa se reîntorc pe profit: Războiul preţurilor dintre operatorii low-cost precum Ryanair şi EasyJet a dus la creşteri de până la 70% pentru Lufthansa, Air France şi IAG

Autor: Ştefan Stan 03.04.2017

După ani de pierderi în favoarea liniilor aeriene low-cost, operatorii de zbor majori din Europa reîncep să câştige teren şi să performeze pe pieţele bursiere, scrie Bloomberg. 

Compania germană Lufthansa şi International Consolidated Airline Group au crescut cu peste 19% în primul trimestru. Air France-KLM a urcat cu 37%, şi are cel mai puternic trimestru din ultimii trei ani. În contrast, situaţia Ryanair nu s-a îmbunătăţit faţă de anul trecut, iar EasyJet a urcat cu numai 2,5% până acum în 2017. 

Totuşi, dacă privim retrospectiv pe termen lung, profitul anual al Ryanair este de 29%, comparativ cu 9% al Lufthansa. 

În timp ce Air France KLM, IAG şi Lufthansa au avut un trimestru mai bun decât era anticipat, impulsionat şi de achiziţia în masă a zborurilor pe distanţe lungi, Ryanair şi EasyJet au redus tarifele puternic din cauza competiţiei pe zborurile europene, ceea ce a dus la tăierea estimărilor de profit, şi i-a făcut pe operatori mult mai precauţi. 

Majoritatea liniilor aeriene europene sunt pe un trend de creştere şi optimiste legate de preţul biletelor. Un analist de la Barclays a estimat că EBIT pentru Air France-KLM va creşte cu 70%, în timp ce pentru Lufthansa va urca cu 30%.