VIDEO ZF Live. Alex Şerban, dezvoltator de software, Road Grand Tours: Vom vedea din ce în ce mai multă tehnologie dezvoltată în România. Am fost grânarul Europei, acum putem fi creierul ei

Autor: Bianca Dorobanţu 04.04.2017
Alex Şerban, ciclist şi dezvoltator de software, a pus bazele Road Grand Tours, apli­caţie destinată cicliştilor care le permite a­ces­tora să parcurgă trasee virtuale 3D într-un mod interactiv în diferite colţuri ale lumii.
 
„Iarna, de exemplu, nu prea poţi merge cu bicicleta. Îţi cumperi un aparat, trainer, şi îţi pui bicicleta pe el. Până acum era plictisitor, pentru că nu aveai prea multe opţiuni decât să te uiţi la TV. Scopul proiectului este să aducem experienţa de afară în casă, din toate perspectivele: poţi interacţiona cu alţi ciclişti, te poţi plimba cu prietenii, poţi ajunge într-un anumit punct, să vezi un anumit peisaj“, a spus el, invitat la ZF Live.
 
Oamenii se conectează cu ajutorul acestei aplicaţii şi astfel au acces într-o lume virtuală unde sunt reproduse drumuri faimoase pentru ciclişti din ţări precum Italia, America sau Anglia într-un mod cât mai real, adaugă el. Practic, partea interactivă constă în faptul că oamenii pot comunica între ei, iar peisajele reproduc destinaţiile reale.
 
Alex Şerban îşi propune să organizeze şi curse virtuale prin intermediul acestui simulator.
 
„Tehnic, aparatul pe care stai este trainerul, care măsoară puterea, noi putem să-l controlăm prin wireless din simulator, să îl punem să opună rezistenţa pe care o vezi pe ecran când urci o pantă chiar simţi efortul. Aplicaţia este corelată în timp real cu ecranul. Experienţa este şi vizuală, dar şi la nivel de simţuri, poţi comunica cu alţii“. 
 
Trainerele pot fi achiziţionate de la magazine de articole sportive, iar ulterior aplicaţia poate fi descărcată. Alex Şerban, alături de alţi IT-işti, se ocupă cu dezvoltarea software-ului.
 
Imaginile drumurilor sunt reproduse cu ajutorul datelor GPS şi al pozelor din satelit, care permit randarea în 3D, mai spune Şerban. Un astfel de drum virtual se parcurge în acelaşi timp ca în realitate.
 
Deocamdată este disponibilă varianta alfa a aplicaţiei Road Grand Tours, urmând ca într-o lună să fie lansată varianta beta, iar din toamnă să fie lansat serviciul complet, la un tarif de 10-12 dolari lunar, mai spune Alex Şerban.
 
„Ideea este ca oamenii să poată pedala când nu au acces afară, avem copii poate şi nu putem ieşi cu bicicleta, mai bine să pot face aşa ceva acasă, decât să nu fac nimic. Începem cu profesioniştii, dar dorinţa mea este să ajungem la omul mai puţin pasionat, să îl convingem într-o manieră simplă să facă facă ceva acasă, trebuie să încurajăm sportul.“
 
Echipa de fondatori a investit iniţial 80.000 de dolari în Road Grand Tours, a mai spus Şerban.
 
„Suntem în procesul de a da mai multe investiţii pentru a pune compania pe picioare, de a avea mai mulţi membri, vrem să facem mai multe, să facem cât mai atractiv simulatorul.“
 
Alex Şerban a pornit afacerea cu ajutorul unor incubatoare de afaceri precum Impact Hub sau Tech Hub.
 
„Avem multe creiere în România care pot face asta, dar ne lipsea infrastructura care să ne ducă la nivel de start-up. Trebuie să ne facem şi noi «Dâmboviţa Valley», pentru ca avem potenţial, iar cu ajutorul unor oameni care lucrează de mult la ecosistemul acesta sunt businessuri care vor avea un impact mare în IT. Vom vedea din ce în ce mai multă tehnologie dezvoltată în România. Am fost grânarul Europei, acum putem fi şi creierul Europei“.
 
El mai spune că un simulator asemănător a fost lansat acum doi ani, în afara ţării.
 
Ideea înfiinţării unui astfel de simulator a pornit când Alex Şerban a decis să îmbine sportul cu viaţa profesională.  
 
„Mă gândeam că este bun un astfel de simulator, dar s-ar putea şi mai bine, am văzut că lumea în online gândea la fel, am căpătat încredere că pot face la fel.
 
Am renunţat la IT şi am făcut propriul meu proiect, acum suntem 12 oameni. Se pare că lumea rezonează cu ce vreau eu să fac.“
 
Un astfel de software poate fi transpus cu uşurinţă şi în afara graniţelor, oriunde în lume.
 
De asemenea, echipa de IT-işti dezvoltă momentan o tehnologie asemănătoare Google Street View, care să le permită să scaneze rapid anumite curse pentru  a le pune la dispoziţia cicliştilor într-un mod şi mai apropiat de realitate.