Borza: Listarea Hidroelectrica poate aduce 1 mld. euro la buget şi ar menţine deficitul bugetar sub 3%

Autor: Liviu Popescu 04.04.2017

Deputatul ALDE Remus Borza, avocatul care a contribuit la ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica din postura de practician coordonator, consideră că vânzarea de către stat a unui pachet de 15% din companie va aduce un miliard de euro la buget, ceea ce îi va permite guvernului să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 3% asumată pentru 2017.

 
Însă doar dacă executivul va schimba metodologia de privatizare a Hidroelectrica, companie evaluată la 17 mld. lei, decisă în anul 2013. Statul controlează 80% din Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea 20%.
 
„Fiind închisă procedura insol­venţei, se intră în linie dreaptă în pro­cesul de listare a Hidroelectrica“, spune Remus Borza, coordonatorul pro­cesului de reorganizare a Hidro­electrica şi practician coordonator al Euro Insol până în ianuarie 2017.
 
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, anunţa în 2013 că inten­ţionează derularea unei oferte publice primare de vânzare de noi acţiuni în vederea admiterii la tranzacţionare pe piaţa de capital a unui pachet de acţiuni nou emise, reprezentând 15% din capitalul social. Acest lucru înseamnă că banii de pe urma ofertei vor intra în conturile companiei.