Cel mai sumbru scenariu pentru Germania: un război comercial cu SUA pe cale de a se materializa după ce Trump aduce în prima linie artileria grea

Autor: Catalina Apostoiu 03.04.2017
Preşedintele Donald Trump greşeşte când critică enormul surplus de cont curent german, spunând că aceste este rezultatul manipulării euro de către Germania. Adevăraţii vinovaţi sunt bula creditului inflaţionistă din Europa de Sud, politicile expansioniste ale BCE şi produsele financiare vândute lumii de băncile americane. Aşa că, în loc să dea vina pe Germania, Trump ar trebui să se uite mai bine la instituţiile de la el de-acasă, spune, într-o opinie publicată de The Guardian, Hans-Werner Sinn, professor de economie şi fostul preşedinte al prestigiosului Institut de Cercetare Economică Ifo.

Comentariile lui sunt cel mai recent duel al cuvintelor dintr-un început de război comercial între Germania şi SUA. Însă Washingtonul foloseşte acum artileria grea. La mai puţin de 24 de ore după ce secretarul american al Comerţului Wilbur Ross a anunţat planul administraţiei Trump de a impune taxe vamale pe importurile de oţel, Germania a reacţionat: ministrul german al afacerilor externe Sigmar Gabriel are în vizor măsuri juridice. Germania şi SUA s-ar putea afla în pragul unui război comercial, scrie Handelsblatt.

Este oficial de-acum, remarcă cel mai mare ziar financiar german. Discursul anticomerţ al lui Donald Trump se va traduce în taxe vamale usturătoare pe importurile de oţel din Europa şi Asia. Wilbur Ross a anunţat la finalul săptămânii trecute planuri de impunere a unor taxe vamale de până la 148% pe importuri provenind din Franţa, Germania, Japonia şi Taiwan.

Ministrul german al afacerilor externe Sigmar Gabriel a reacţionat prompt, spunând că Statele Unite conferă firmelor locale un „avantaj competitiv neloial“ în faţa companiilor rivale din Europa şi alte regiuni, încălcând legislaţia internaţională în domeniul comerţului.

„Noi, europenii, nu putem accepta acest lucru. UE trebuie acum să analizeze depunerea unei plângeri la Organizaţia Mondială a Comerţului. Susţinem cu tărie această opţiune“, se arată într-o declaraţie a ministrului german.

Acesta a avertizat că taxele vamale ar putea declanşa foarte uşor un război comercial cu Statele Unite, cea mai mare piaţă de export a Germaniei, înaintea Franţei şi Marii Britanii. „Dacă SUA îşi vor continua politicile neloiale din domeniul competiţiei, vor apărea ameninţări similare pentru alte industrii“, a declarat oficialul german. Germania are cel mai mare excedent comercial din lume, de 253 mi­liarde de euro, înaintea Chinei şi Japoniei. Anul trecut, ţara a exportat bunuri în valoare de 107 miliarde de euro către SUA. Planul de impunere a taxelor vamale pe importurile de oţel este inclus în ordinele executive lansate la finalul săptămânii trecute de Donald Trump, ordine ce privesc identificarea ţărilor şi bunurilor responsabile pentru uriaşul deficit comercial al SUA.

În urma acestor ordine, ministrul german al economiei Brigitte Zypries a declarat că preşedintele american ia decizii care vor împinge ţara într-o „direcţie complet greşită“, potrivit Deutsche Welle.

Zypries se va întâlni cu Trump în mai şi a declarat că va discuta problema deficitului comercial cu preşedintele american cu această ocazie. „SUA vor în mod evident să se depărteze de comerţul liber şi acordurile comerciale“, a declarat Zypries într-un interviu acordat săptă­mâ­nalului german Welt am Sonntag, adăugând că este nevoie de un „dialog constructiv pentru a explica faptul că fac­torii din spatele deficitului comercial ame­rican nu se află numai peste hotarele ţării“.

Potrivit US Bureau of Economic Analysis, deficitul comercial al SUA a atins 502 miliarde de dolari în 2016, în creştere cu 1,9 miliarde de dolari faţă de 2015. Cât despre deficitul comercial al SUA cu Germania, acesta aproape s-a dublat în ultimul deceniu, de la 28,8 miliarde de euro în 2006 la 49 miliarde de euro în 2016.

Consilierul lui Trump pe probleme comerciale Peter Navaro a acuzat anterior Germania că exploatează ţarile printr-un „euro masiv subevaluat“. Cancelarul german Angela Merkel a răspuns că BCE este cea răspunzătoare de euro şi că banca centrală este un organism independent din punct de vedere politic.

Dacă Trump va merge mai departe cu barierele comerciale pentru a diminua deficitul comercial al Americii şi a crea locuri de muncă pe plan local, companiile germane şi alţi importatori s-ar putea confrunta cu o scădere masivă a vânzărilor, iar guvernul cancelarului german ar putea suferi o diminuare a veniturilor din taxele aplicate companiilor, potrivit Handelsblatt.

Războiul comercial a constituit o posibilitate încă de când Trump a preluat puterea în ianuarie. La începutul lunii martie, un membru al Partidului Social Democrat german avertiza administraţia americană că Berlinul va lua măsuri în cazul în care ar fi ridicate bariere în calea exportatorilor germani.

„Dacă preşedintele american vrea să înceapă un război comercial cu restrictţiile asupra importurilor şi noi taxe vamale, atunci Europa trebuie să se pregătească“, a declarat Carsten Schneider, membru al partidului Social Democrat, pentru Handelsblatt. „Nu ar trebui să excludem controale asupra circulaţiei capitalului“.

Capitala germană finanţează o parte semnificativă din deficitul comercial american, iar Berlinul s-ar putea folosi de acest lucru, potrivit lui Schneider.

Ministerele de finanţe şi economiei din Germania au pregătit deja planuri de urgenţă în cazul în care SUA ar merge mai departe cu taxa la graniţă de 20%.

Când şi cum vor fi impuse taxele vamale nu este clar încă. Dacă vor fi introduse, acestea vor afecta Salzgitter şi Dillinger Huttenwerke din Germania, ArcelorMittal, Tokyo Steel Manufacturing şi companiile taiwaneze Shang Chen Steel, printre altele.

Taxele sunt încă analizate de Comisia pentru Comerţ Internaţional a SUA, iar dacă vor fi aprobate Departamentul american de Comerţ ar putea emite ordine pe 22 mai.

Nu este clar de asemenea dacă aceste tarife se vor aplica importurilor viitoare sau retroactiv.