Deloitte: Rata medie a redevenţelor a crescut în România în ultimii trei ani, în timp ce în majoritatea statelor europene a scăzut

Autor: Roxana Rosu 04.04.2017

Rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare (impozitul asupra veniturilor suplimentare, impozit pe construcţii speciale, impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut) a crescut în România de la 15% în 2014, la 16,9% în 2015 şi la 17,5% în 2016, în timp ce în majoritatea statelor europene a scăzut, reiese din studiul Deloitte „O imagine de ansamblu asupra redevenţelor şi impozitelor similare. Sectorul upstream de petrol si gaze în Europa”.

„Analiza a fost realizată pe baza datelor din surse publice şi a avut în vedere ratele efective de impozitare din diferite ţări europene. Rezultatele acestui studiu ar trebui considerate şi interpretate prin raportare la analizele noastre anterioare care acoperă anii 2013 şi 2014. Astfel, cele trei studii publicate de noi până în prezent arată cum au evoluat ratele efective de impozitare în acest sector în România şi în alte state europene. Totodată, pun la dispoziţia publicului interesat un instrument util pentru a compara rata impozitării efective din fiecare stat inclus în studiu”, a spus Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice Deloitte România.

Rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare a scăzut în Europa (inclusiv zăcământul Groeningen Olanda care are un regim fiscal special), de la 11,7% în 2014 la 10% în 2015. Excluzând zăcământul Groeningen Olanda, rata a scăzut de la 9,3% în 2014 la 7,9% în 2015.