Asociaţia furnizorilor de energie: Toate certificatele verzi acordate după 1 aprilie 2017 sunt valabile până la sfârşitul schemei de sprijin, în 2032

Autor: Alina-Elena Vasiliu 05.04.2017

Toate certificatele verzi acor­date după 1 aprilie 2017 în urma aprobării de către guvern a ordonanţei de urgenţă pentru modi­ficarea şi completarea Legii 220/2008 de instituire a certificatelor verzi vor fi valabile până la sfârşitul schemei de sprijin, adică în 2032. Până acum, vala­bilitatea acestor certificate era de un an de la data emiterii.

„S-au hotărât câ­teva lucruri esen­ţiale prin această ordonanţă, care aduce avantaje atât producătorilor de energie re­generabilă, cât şi consumatorilor. În pri­mul rând, acest act normativ prote­jează producătorii de energie electrică, eli­minând durata de viaţă a certifi­ca­telor verzi. Dacă înainte aceasta era de un an, acum toate certificatele acordate după 1 aprilie 2017 sunt valabile până la sfârşitul schemei de sprijin, în 2032“, spune Ion Lungu, preşedintele Aso­ciaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Tot pentru a-i sprijini pe produ­cători, certificatele verzi vor căpăta valoare doar în momentul în care sunt vândute, şi nu în momentul emiterii, cum se întâm­pla până acum. Astfel, până la apro­barea ordonanţei, ope­ratorii erau obli­gaţi să plătească impozit pe toate certificatele primite, deşi nu erau toate folosite, fiind totuşi considerate sursă de venit.