Asociaţia Română a Băncilor şi-a ales noua componenţă a Consiliului Director

Autor: Mona Scarisoreanu 06.04.2017

Conducerea Consiliului Director al ARB este asigurată de Sergiu Oprescu, Preşedinte al Consiliului Director, Luminiţa Delia Runcan - Vicepreşedinte, Cătălin Vasile Pârvu, Gabriela - Ştefania Gavrilescu, Codin Radu Năstase, în calitate de membri, la care se adaugă începând de joi Cornel Theodor Stănescu, fiind reales, şi Ion Popovici, se arată într-un comunicat al ARB.

Asociaţia Română a Băncilor reprezintă întreaga piaţă bancară din România formată din 37 de bănci active ca persoane juridice române sau străine în sectorul financiar. Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani. Conducerea executivă este asigurată de Preşedintele Executiv, dl. Florin Dănescu.

"Activitatea ARB constă în promovarea unui dialog transparent şi constructiv cu factorii de decizie instituţională pentru a sprijini băncile de pe piaţa locală să îşi concentreze eforturile şi resursele către principalul lor rol în economie, respectiv acela de a finanţa companiile din România, populaţia şi statul român. Consiliul Director al Asociaţiei Române a Băncilor are misiunea de a contribui la reconstrucţia climatului de încredere dintre sectorul bancar şi consumatori, inclusiv prin programe de educaţie financiară. Instituţiile de credit au o contribuţie substanţială la creşterea economică şi la reducerea excluziunii sociale şi financiare şi în acest moment dispunem de toate resursele pentru a îndeplini acest mandat de finanţator", a declarat dl. Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al ARB.

Obiectivele strategice ale ARB vizează contribuţia sistemului financiar bancar la prosperitatea economică şi alinierea la mediul sistemului bancar din zona Centrală şi Est Europeană, prin eficienţă, competitivitate şi stabilitate, ca voce reprezentativă autorizată pentru întreaga industrie financiar – bancară.

Sistemul bancar românesc şi-a menţinut stabilitatea structurală pe parcursul anului 2016, nivelul indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate fiind la un nivel adecvat, cu peste 38% lichiditate imediată. Indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului bancar era de 18,33%, la finele lunii decembrie 2016. Menţinerea indicatorului de solvabilitate peste dublul pragului minim stabilit conform cadrului de reglementare european CRD IV/CRR, de 8%, s-a făcut ȋn principal prin aport de capital suplimentar din partea acţionarilor.

Prioritatea industriei bancare este menţinerea rolului sistemului bancar de principal finanţator al economiei României cu asigurarea stabilităţii şi credibilităţii sectorului bancar. Sistemul bancar românesc asigură peste 90% din totalul finanţărilor acordate de sistemul financiar românesc.

ARB este membră a Federaţiei Bancare Europene din anul 1992 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European şi în 26 de organisme naţionale privind dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziţie peste 800 de specialişti care participă la cele 23 de comisii tehnice ale ARB.