Liderul PSD: Salariile magistraţilor vor creşte şi nu va fi o majorare "în glumă". La procurori cresc mai puţin decât la judecători

Ziarul Financiar 06.04.2017

"Şi salariile procurorilor şi salariile judecătorilor cresc semnificativ. Semnificativ înseamnă că nu cresc în glumă, chiar cresc. Diferenţa este că la procurori cresc mai puţin decât la judecători", a declarat Liviu Dragnea.

Ministrul Muncii a dat exemplul altor state europene, susţinând că peste tot salariile judecătorilor sunt mai mari decât ale procurorilor. "Sunt diferenţe între procurori şi judecători. Aceste diferenţe sunt peste tot în Uniunea Europeană. Noi am consultat toată legislaţia, nu numai din România, ci şi din Uniunea Europeană. De exemplu, în Germania, procurorul ia 3.000 de euro, judecătorul 6440 de euro, diferenţele sunt semnificative. La noi diferenţele sunt mici, cred că de 5%" a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Explicaţia a venit ca urmare a întrebările adresate de asociaţiile de magistraţi referitoare la salarii şi la restanţele salariale. Şi Consiliul Superior al Magistraturii şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa informării privind legea salarizării unitare. Plenul CSM a precizat că proiectul de lege a fost solicitat Ministerului Muncii însă instituţia nu a răspuns.

"Nici măcar la CSM nu s-a dat proiectul legii salarizării. Există îngrijorări că ar putea să scadă indemnizaţiile magistraţilor", a spus Bogdan Gabor, reprezentant al Asociaţiei Procurorilor şi al Asociaţiei Magistraţilor din România.

Asociaţiile de magistraţi s-au aratat îngrijorate de afirmaţiile ministrului Muncii, care ar fi spus că ar exista o diferenţă de statut la nivel de indemnizaţii între judecători şi procurori.

În ceea ce priveşte restanţele salariale, ministrul Justiţiei le-a spus magistraţilor că la rectificare se vor rezolva şi aceste probleme.

"CSM a cerut să vadă proiectul. Sper că va fi un proiect raţional, să nu se facă diferenţe de statut. Există o decizie a CCR care prevede că procurorul şi judecătorul au acelaşi statut", a declarat procurorul general al României la finalul şedinţei plenului.