Martin Schulz, liderul Partidului Social-Democrat din Germania, nu va pune accent pe cheltuielile militare dacă va deveni cancelar

Ziarul Financiar 10.04.2017

Prezent la o întrunire a asociaţiei presei străine de la Berlin, Schulz a fost întrebat dacă prezenţa Germaniei în NATO ar putea fi un subiect deschis pentru negociere într-un guvern condus de Partidul Social-Democrat şi a răspuns că "suntem un membru puternic şi de încredere al NATO".

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a cerut Germaniei să crească cheltuielile de apărare la doi la sută din PIB, pentru a îndeplini un obiectiv al Alianţei Nord-Atlantice. În replică, cancelarul Angela Merkel a anunţat că Germania va respecta acest plan.

"Nu avem nevoie de o spirală ascendentă a înarmărilor, ci mai degrabă de iniţiative de dezarmare. Ţinta stabilită de NATO ar însemna o povară financiară substanţială pentru Germania", a precizat Martin Schulz.

Schulz a subliniat că social-democraţii vor respinge presiunea Statelor Unite de a aloca mai mulţi bani apărării.

"Nu mi se pare a fi obiectivul principal al politicii externe germane să cheltuiască 20 de miliarde de euro sau mai mult pe an pentru a îndeplini acest obiectiv şi, în cele din urmă, să aibă o politică potrivit căreia să existe o ţară înarmată până în dinţi, în mijlocul Europei“, a spus Schulz.

Martin Schulz este candidatul formaţiunii de stânga Partidul Social-Democrat (SPD) pentru postul de cancelar al Germaniei şi va concura împotriva Angelei Merkel, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), care va finaliza al treilea mandat de cancelar. Alegerile federale sunt programate pentru 24 septembrie.