Ministrul agriculturii despre suspiciunea că multinaţionalele vând aici produse de o calitate inferioară: Eu nu mă duc să cumpăr din Franţa să compar cu produse din România. „Nu putem, nu avem competenţa legală de a preleva probe de pe teritoriul altui stat."

Autor: Roana Rotaru 11.04.2017

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Ruruale (MADR ) a prelevat în luna martie 175 de probe de produse din carne, peşte, lactate, fructe-legume, miere şi pastă de roşii, produse provenite din comerţul intra­comunitar, de la 11 hipermarketuri din ţară, respectiv prin­ci­p­a­lii jucători din retail, după ce a apărut sus­pi­ciunea că multinaţionalele comercia­lizează pro­duse de o calitate inferioară în Est, faţă de ceea ce vând în ţările din Europa de Vest. Cu toate acestea, autorităţile de control din subordinea MADR nu au comparat „în oglindă“ produse din România cu cele din ţările vestice, cum au făcut Solvacia şi Ungaria în analizele lor.

„Nu putem, nu avem competenţa legală de a preleva probe de pe teritoriul altui stat. Pentru a ajunge în această fază am adresat omologilor din 5 state, Germania, Italia, Belgia, Olanda şi Franţa o scrisoare prin care îi rog ca experţii noştri, împreună cu experţii lor, să preleveze probe astfel încât să le putem compara. Altminteri nu poţi să o faci. Eu nu mă duc să cumpăr din Franţa să compar cu produse din România“, a spus Petre Daea, ministrul agriculturii, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc astăzi la sediul MADR.

Asociaţiile pentru protecţia consuma­torilor şi guvernele din mai multe state est-europene s-au plâns în ultima vreme că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania sau Austria.

Practica acestor duble standarde este permisă în prezent, deoarece Uniunea Europeană solicită doar o listă de ingrediente pe ambalaj.

O investigaţie a fost anunţată şi în România, dar ieri ministrul de resort a spus că în urma acesteia MADR a descoperit că doar mierea marca „Fleur de miel”, produsă în Franţa, a fost identificată ca fiind neconformă şi scoasă de pe piaţa, respectiv 108 recipiente dintr-un lot de 396 de unităţi, diferenţa de 288 de recipiente ajungând să fie vândute în rândul populaţiei.

„Singurul produs asupra căruia s-a identificat neconformităţi a fost mierea polifloră, îmbuteliată în recipiente de  500 grame cu orgine Franţa. Era miere, numai că principala calitate a acelui produs, zahărul regăsit sub formă de fructoză, nu era de cea mai bună calitatea. Lotul avea 396 recipiente din care 108 au intrat în procedură de retragere”, declarat Geronimo Brănescu, şeful ANSVSA, fară să specifice producătorul mierii neconforme sau lanţurile de magazine care comercializaează acest produs.

În analiza MADR nu se regăsesc mai multe categorii de produse, precum dulciurile, băuturile răcoritoare, dar şi altele.

Chestiunea nu priveşte însă “neconformitatea”, ci calitatea diferită a ingredientelor din unul şi acelaşi produs comercializat în Vest şi în Est.