Guvernul italian îşi reduce ţinta privitoare la privatizări

Autor: Catalina Apostoiu 11.04.2017

Guvernul italian este aşteptat să-şi revizuiască în jos ţinta legată de privatizări, relatează Bloomberg. Italia are în vizor vânzări de active echivalând cu „0,3% până la 0,4% din PIB pentru 2017 şi pentru anii următori“, a declarat ministrul adjunct de finanţe Enrico Morando în cadrul unui interviu, sub ţinta iniţială de 0,5% avută în vedere pentru 2017 şi 2018.

Anul trecut, Italia nu şi-a atins ţintele legate de privatizare despre care aceasta a declarat că sunt vitale pentru reducerea unei datorii publice care se situează la 2.250 miliarde de euro, sau peste 130% din produsul intern brut al ţării. Trezoreria nu şi-a putut respecta angajamentele privitoare la vânzarea unei participaţii în cadrul companiei feroviare naţionale, cât şi a unei a doua tranşe din cadrul Poste Italiane, compania de servicii poştale care este în acelaşi timp unul din principalii operatori ai ţării din sectoarele asigurărilor şi financiar.

Ministrul adjunct al finanţelor a mai declarat că, pe lângă Poste şi Ferrovie dello Stato, guvernul ar putea analiza posibilitatea vânzării de tranşe suplimentare din acţiunile companiilor Enel şi Eni. Întrebat cu privire la revizuirea ţintelor de privatizare, ministrul italian al finanţelor Pier Carlo Padoan a răspuns că cifrele vor fi făcute publice după aprobarea lor.