Şefa băncii centrale ucrainene demisionează

Autor: Catalina Apostoiu 11.04.2017

Şefa băncii centrale ucrainene, Valeria Gontareva, cunoscută pentru adoptarea de măsuri dure anti-criză şi împotriva activităţilor de spălare de bani din sectorul bancar, a confirmat faptul că va demisiona pe 10 mai, relatează Deutsche Welle.

Aceasta a adăugat că a propus deja „mai mulţi succesori“. Guntareva a declarat că demisia sa nu este semn al unor modificări fundamentale ale politicii  băncii centrale a ţării. Fost bancher de investiţii şi partener de business al preşedintelui Petro Poroşenco, Guntareva a preluat conducerea băncii centrale cu aproape trei ani în urmă după anexarea Crimeei de către Rusia.

Aceasta a introdus reforme majore, incluzând închiderea a jumătate din băncile ţării suspectate de activităţi de spălare de bani şi cu structuri de ownership netransparente. Aceasta a supervizat de asemenea trecerea ţării la o rată de schimb flexibilă. Măsurile sale au fost apreciate de Fondul Monetar Internaţional, care susţine Ucraina cu un bailout de 17,5 miliarde de dolari din 2015.

Analiştii spun că demisia sa reprezintă o lovitură serioasă pentru Ucraina, Gontareva fiind practic singurul decident economic rămas în Ucraina care continua să inspire o anumită încredere în rândul comunităţii de business internaţionale.