În căutare de bani, Ministerul Finanţelor a vândut din nou obligaţiuni pe pieţele externe

Autor: Claudia Medrega 11.04.2017

Ministerul Finanţelor a decis ieri să iasă pe pieţele financiare externe, pentru prima dată în acest an, luând decizia să se împrumute prin două emisiuni de eurobonduri.

Practic, Trezoreria a lansat o nouă emisiune de obligaţiuni în euro cu maturitatea de 10 ani şi a redeschis o emisiune deja existentă, a cărei scadenţă era programată pentru 2035. Până la închiderea ediţiei nu au fost anunţate rezultatele finale ale licitaţiei. Aranjorii plasamentului sunt Barclays, Citi, Erste, ING şi Societe Generale.

Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni în euro pe 10 ani cu randamentul indicativ în zonă de 185 puncte de bază peste rata de referinţă mid-swap, potrivit Bloomberg. Pentru eurobondurile cu maturitatea în 2035, randamentul a fost anunţat la aproximativ 3,60-3,65%.

Anul trecut, România a atras în februarie 1,25 mld. euro de pe pieţele externe, din care 750 mil. euro cu ma­turitate de 10 ani şi 500 mil. euro cu maturitate de 20 de ani. Totodată, în luna mai, Trezoreria statului a lansat eurobonduri de un miliard de euro pe o scadenţă nouă, de 12 ani. Ulterior, Ministerul Finanţelor a atras în septembrie 2016 un miliard de euro de pe pieţele financiare interna­ţio­nale prin redeschiderea emisiunii lansate din mai.

Portofoliul de obligaţiuni externe lansate de Ministerul Finanţelor a depăşit pragul de 18 mld. euro, iar în acest an volumul împrumuturilor de pe pieţele externe ar putea să ajungă la 2,5-3 mld. euro, conform planurilor Trezoreriei. Însă, volumul efectiv al emisiunilor externe şi momentul accesării pieţelor internaţionale vor ţine cont de costurile asociate, de risc, precum şi de evoluţia pieţei locale.