Fondul de pensii NN atacă politica francezilor la Zentiva şi cere noi audituri, transparenţă, dar şi dividende suplimentare. Acţiunile au crescut la Bursă cu 6%

Autori: Liviu Popescu , Dan Grigore Ivan 12.04.2017
Fondul de Pensii NN, care are 5,7% din producătorul de medicamente Zentiva Bu­cureşti (SCD), com­panie aflată în portofoliul francezilor de la Sanofi şi care urmează a fi vândută, a cerut completarea şedinţei acţionarilor din 27 aprilie de la compania farmaceutică, fiind pentru prima oară când un acţionar minoritar NN atacă politica de transparenţă a unei companii din România. Totodată, NN cere dividende de 150 milioane lei, dintre care 100 milioane lei provin din rezerve, iar 50 milioane constituie 69% din profitul net al anului 2016.
 
NN propune distribuţia unui dividend brut de 0,35 lei pe acţiune, echivalentul unui randament de peste 16%. Spre comparaţie, Zentiva pro­punea pe 23 martie distribuţia unui divi­dend brut per acţiune de 0,15 lei, echi­valentul unui randament de apro­ximativ 7%.
 
Fondul de pensii cere redactarea unui raport privind contractele de achiziţie şi contractele de management şi de marketing încheiate de Zentiva. Acţionarul minoritar vrea ca boardul Zentiva să redacteze un document şi să îl publice în termen de 30 de zile în care să se prezinte gradul de recuperare a creanţelor deţinute de companie împotriva societăţilor afiliate, detalii cu privire la termenii şi circumstanţele achiziţiei, de la entităţi afiliate, a echipamentelor pentru linia de producţie de siropuri şi la modul în care acestea vor fi utilizate.
 
Totodată, NN mai cere detalii cu privire la contractele de management şi de marketing încheiate de companie, detalii cu privire la modul de diversificare a relaţiilor comerciale, pentru a asigura soliditatea poziţiei sale comerciale chiar în absenţa contractelor cu afiliaţii.